Masovnija obnova vakufa u BiH čeka zakon

U Bosni i Hercegovini se očekuje masovnija obnova obiteljskih vakufa, nakon što je jedan od njih uspješno obnovljen poslije 40 godina prekida rada. Prema definiciji islamskog prava, vakufi najviše odgovaraju institutu zaklade u europskom pravu i koriste se za opće dobro.

Veliki broj njih su oduzeti zakonom o nacionalizaciji u bivšoj Jugoslaviji, a Bosna i Hercegovina još nije donijela zakon o restituciji.

Stari dio Sarajeva, koji je nekada bio poznat kao “imaretska čaršija”, prije 130 godina imao je 22 dućana i prenoćište koji su pripadali Čurčića vakufu, osnovanom 1736. godine.

Sva zarada bila je namijenjena za održavanje imovine vakufa, kao i četiri džamije u BiH. Tako je bilo sve do 1958. godine, kada je imovina vakufa nacionalizirana.

“To je značilo da je u potpunosti nestala aktivnost vakufa”, konstatira Faruk Čurčić, mutevelija Čurčića vakufa.

Ipak, potomci osnivača vakufa nisu odustajali. Prije 18 godina formirali su Udruženje „Čurčića vakuf” kako bi sačuvali preostalu imovinu i obnovili rad vakufa.

Uvjeti su se stekli 2014. godine kada je izgrađena nova zgrada Gazi Husrev begove biblioteke, na zemljištu koje je imovina Čurčića vakufa. U pregovorima s Islamskom zajednicom BiH, dogovorena je gradnja zamjenskih dućana, koji su im predani krajem 2013. godine.

“Sa početkom 2014. godine, koju smatramo početkom obnoviteljskog rada vakufa, počeli smo ispunjavati, u okvirima zakonskih mogućnosti, obaveze koje su postojale, koje su napisane u vakufnami”, ukazuje Faruk Čurčić.

Pomoć učenicima

Osim dobrotvornog rada, pomažu i osnovnu školu koju su pohađali potomci osnivača vakufa. Blizu 10.000 eura je vrijednost donirane računarske opreme, odnosno interaktivne ploče, prve takve u ovoj školi.

“Ponosni smo da se njegova imovina iz 18. vijeka koristi za obrazovne procese 21. vijeka. Također se nadamo da je ovo samo jedna u nizu donacija obrazovnom procesu i istrajat ćemo da to radimo i u budućnosti”, kaže Jusuf Tanović, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja “Čurčuća vakuf”.

“Samo stotinjak metara od škole kojoj je uručena donacija nalazi se džamija u čijem je dvorištu sahranjen osnivač Čurčića vakufa. Za njegove potomke ova je simbolika posebno važna. Nadaju se da će tradiciju nastaviti i buduće generacije”, javio je Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić.

Obnova Čurčića vakufa trebala bi potaknuti i druge, smatraju u Vakufskoj direkciji Islamske zajednice BiH. Kažu da je glavni preduvjet za to donošenje zakona o restituciji u BiH.

“Smatramo da, kao što su to uradile zemlje u regionu – i Slovenija i Hrvatska, evo i Srbija gdje je povrat imovine u toku – i BiH i Kosovo, to su dvije zemlje koje su još ostale, a nisu donijele zakon o restituciji da i one trebaju uraditi kao i zemlje u regionu”, predlaže Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije.

U Vakufskoj direkciji procjenjuju da još veliki broj vakufa u BiH trebaju biti vraćeni prvim vlasnicima. Smatraju da će to biti i jedan od zahtjeva EU tokom europskih integracija BiH.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Znate li priču o Džafer-begu i vakufima

Činjenica da se vakuf ne može ni prodati, ni naslijediti, ni pokloniti, vlastima ništa nije značila. Tako su nestala stoljećima stara, tradicionalna jezgra bosanskohercegovačkih čaršija.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO