Žene regije traže jednaka prava

Nizom akcija i skupova širom regije danas se obilježava 8. mart – Međunarodni dan žena.

Međunarodni dan žena nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.  

U Podgorici je danas održan prvi Osmomartovski marš u Crnoj Gori posvećen ženama.

Aktivistkinje za prava žena poručile su da žele poštivanje svih stečenih prava, a zatražile su i veću zastupljenost žena u Skupštini Crne Gore. 

Marš je održan u organizaciji Centra za ženska prava i Centra za žensko i mirovno obrazovanje. Aktivistkinje za prava žena prošetale su od Trga Republike do Skupštine Crne Gore, gdje su saopštile svoje zahtjeve.

Ulice gradova Bosne i Hercegovine su, kao i svake godine, prepune uličnih prodavača cvijeća kao i žena i djevojaka koje nose cvijet koji su dobile na poklon ili ga žele nekome darovati.

Ulični prodavači još rano jutros postavili su tezge na sarajevske ulice… Muškarci nose cvijeće i poklone za svoje majke, supruge, kćerke, djevojke, radne kolegice, prenosi Anadolija.

‘Borba za ravnopravnost’

Čestitke građankama regije uputili su brojni zvaničnici i državnici.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i Zaštitnik građana Saša Janković čestitali su svim građankama Srbije Međunarodni dan žena.

Janković je poručila da Osmi mart slavi žene i njihovu vjekovnu borbu za ljudska prava, ravnopravnost i razbijanje stereotipnog ponašanja i rodnih predrasuda.

Međutim, primijetila je da se Srbija i dalje svakodnevno suočava s diskriminatornim stavovima o ženama.

Zaštitnik građana je istakao da nezaposlenost, siromaštvo, konflikti i krize pogađaju žene teže nego muškarce, a da je upravo učešće žena, i još više liderstvo, najbolji način da se ta neravnopravnost i društvena nepravda ukinu.

Ženska i rodna ravnopravnost ne idu nauštrb muškaraca – bez rodne ravnopravnosti nema socijalne pravde i ona oslobađa pun potencijal društva i svih njegovih članova, naveo je Janković u saopštenju.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković poručila je da žene u Srbiji moraju zajedno nastaviti borbu za punu ravnopravnost i društvo bez predrasuda i stereotipa i time otvoriti vrata drugim ženama.

‘Nema jednakopravnosti’

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u čestitki je istakla da se, obilježavajući 8. mart, prisjećamo dugog puta koji su žene morale preći kako bi im se priznala osnovna ljudska prava. Naglasila je da je verbalno ponižavanje žena i seksističko ponašanje – govor mržnje kao i vrijeđanje bilo čijeg etničkog, vjerskog ili drugog identiteta.

Čestitku je uputio i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, poručivši kako proces postizanja jednakopravnosti žena još nije završen, zbog čega svi u društvu moraju težiti ujednačenom učešću žena i muškaraca u političkom i javnom odlučivanju.

Tim povodom Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) upozorili su na to da su žene u Hrvatskoj i dalje spriječene u dostizanju pune ravnopravnosti na tržištu rada, teže se zapošljavaju i manje su plaćene od muškaraca, a najviše ih radi u slabije plaćenim sektorima, poput trgovine, zdravstva, socijalne brige i obrazovanja, u kojima su na rukovodećim pozicijama uglavnom muškarci.

Čestitajući radnicama, ženama i majkama Međunarodni dan žena, u HURS-u ističu kako žene u Hrvatskoj imaju u prosjeku 10 posto manje plate od muškaraca, sve im je teže uskladiti posao i brigu o porodici te su često primorane žrtvovati karijeru i ambicije ili odgađati trenutak formiranja porodice.

Film o svjedokinjama u Hagu

Haški tribunal obilježio je Međunarodni dan žena kratkim filmom koji slavi utjecaj stotina žena koje su svjedočile pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Film sadrži dijelove njihovih svjedočenja pred sudom, kao i osvrt na njihova iskustva svjedočenja, navodi se u saopštenju ICTY-a.

Osim toga, pod ovogodišnjim sloganom proslave “Planeta ravnopravnosti do 2030: Podržimo rodnu ravnopravnost” Kancelarija za pitanja žena, koja promoviše rodnu ravnopravnost na Međunarodnom sudu, organizovala je niz aktivnosti.

U njima se ističe uloga koju su imale žene tokom cjelokupnog historijata Međunarodnog suda, a uključuju i izložbu arhivskog materijala koji prikazuje njihov ključni doprinos radu i dostignućima te institucije.

Izložba će biti otvorena u auli Međunarodnog suda, a film je postavljen na kanalu tog suda na YouTubeu te na adresi ICTY.tv.

Izvor: Agencije