Vučić 12. aprila u Mostaru na sastanku s Čovićem

Vučić pretpostavlja da će u Mostaru biti 'interesantno' (AP)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boravit će 12. travnja u Mostaru, gdje će se susresti s Draganom Čovićem, hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Uz potvrdu posjeta, Vučić je rekao i kako je “spreman da razgovara i sa svima drugima”, aludirajući na polemiku koju je posljednjih dana imao s Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH.

Novinari su ga pitali o tom posjetu zbog najnovijeg nesporazuma između Beograda i Sarajeva, a nakon što su pojedini analitičari taj sukob i “razmjenu stavova” s Izetbegovićem stavili u kontekst predstojećih izbora u Srbiji.

“Idem u Mostar da reprezentujem Srbiju, pre svega srpsku privredu. Nije mi potrebno da zaoštravam retoriku zarad izbornih rezultata. Neću na taj način da obmanjujem narod, kao što to rade ti analitičari. Neću to raditi, jer moram da brinem da isplatimo plate i penzije, da ih, ako je moguće, povećamo, a ne da se bavim takvim besmislicama, koje mogu da govore samo neodgovorni ljudi”, naveo je Vučić.

Kad je riječ o Bosni i Hercegovini, dodao je kako se stav Srbije nije promijenio jer ona “i dalje poštuje teritorijalni integritet BiH”. Ponovio je kako “neće dozvoliti da neko ugrožava Republiku Srpsku”.

Smatra da Izetbegovića ne podržavaju

“Srbija se nije promenila. Njena politika neće biti agresivna, već politika mira i pomirenja, a ne politika osvete nekom drugom narodu. A u Mostar idem… Pretpostavljam da će biti interesantno”, poručio je Vučić.

Za Izetbegovićevu najavu revizije tužbe za genocid, Vučić smatra kako je “ne podržava gotovo niko ni iz Predsedništva, ali ni u svetu”.

“Lično, slutio sam da stvar ide u tom pravcu jer su jedne novine odštampale 60 strana protiv [Radovana] Karadžića, od čega je dobar deo – 15 strana, bio uperen protiv Republike Srpske”, tvrdi.

Po njegovim riječima, “nema nameru da menja politiku Srbije, politiku mira, koja gleda u budućnost” i u tom smislu spreman je, kako kaže, “da stane pred desničare i kaže ‘ne pričajte gluposti’, jer je najlakše podilaziti narodu, kukati protiv nekoga, što je postao nacionalni sport u Srbiji, ali i na Balkanu”.

“Sve sto sam govorio je racionalno i smisleno, ali sam zadovoljan da svi u svetu razumeju koliko je važno da se prilike na Balkanu promene, a ne da se novim tužbama vraćamo u prošlost”, poručio je Vučić.

Još je napomenuo da “presuda [Vojislavu] Šeselju, kao ni bilo kakva presuda, ne može imati nikakve posledice za stabilnost Srbije”.

Izvor: Agencije