Omogućiti kvalitetnije obrazovanje djeci s Down sindromom

Bosna i Hercegovina se pridružila obilježavanju Svjetskog dana osoba s Down sindromom, čiji je ovogodišnji moto “Moji prijatelji, moja zajednica”. Iako ta zemlja još nema bazu podataka o osobama s ovim sindromom, bilježi se povećan upis djece s Down sindromom u osnovne i srednje škole. Ipak, neki i dalje pohađaju posebne škole, javlja reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Osamnaestogodišnji Armin iz Zenice u školu obično ide organiziranim prijevozom, ali danas je za njega poseban dan, pa ga vozi otac. Kaže da zbog Down sindroma dugo nije mogao govoriti ni hodati, ali da je napredak očigledan nakon što je prije deset godina upisan u školu za osobe s poteškoćama u psihofizičkom razvoju.

“Sada već on radi vježbe, trči i trenira. Sam se oblači. Jedino što mora uvijek neko biti uz njega”, kaže Semir Aličković.

Nakon kratkog druženja na času likovnog odgoja, Armin s drugom djecom učestvuje na predstavi u njihovu čast.

Priprema za samostalan život

Dvadesetprvi mart i šarene čarape simbol su Dana osoba s Down sindromom. Školu pohađa devet učenika. Uprava je zadovoljna nastavnim procesom. Direktor vjeruje da će svi đaci po završetku škole biti spremni za samostalan život.

“Htjeli bi da povećamo broj asistenata koji bi brinuli o ovoj djeci, da bi sam nastavni proces se olakšao. Mi vjerujemo da ćemo u narednom periodu sa ministarstvom naći zajednički jezik kako bi riješili i taj problem”, kaže Tarik Salčinović, direktor Škole za osobe s poteškoćama u razvoju.

Slični zahtjevi su i u redovnim školama koje pohađaju djeca s Down sindromom.

U pojedinim gradovima u Bosni i Hercegovini povećan je broj djece s Down sindromom koja se upisuju u osnovne škole. Ipak, iz njihovih udruženja kažu da treba povećati broj asistenata na nastavi, kako bi kvalitet obrazovanja bio bolji.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera