Stefanović: Dosta je prijetnji hrvatskog režima

Stefanović je poručio Petrovu da pogleda kako žive Srbi u Hrvatskoj (EPA)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je ta zemlja šokirana načinom na koji se potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i vođa Mosta Božo Petrov “meša u unutrašnje stvari” Srbije.

Petrov je u poruci objavljenoj na Facebooku kritikovao vlasti Srbije zbog toga što vođu Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja nisu izručile Hagu kako bi bio prisutan na izricanju presude za ratne zločine.

U svom saopštenju, Stefanović je kazao:”Građanima Srbije je dosta pretnji hrvatskog režima i treba da znaju da srpska Vlada neće dozvoliti da se iživljavaju nad našom zemljom i njenim građanima”.

‘Povampirenje fašizma’

Dodao je da “bi bilo dobro da potpredsjednik hrvatske Vlade pogleda u vlastito dvorište i vidi kako žive Srbi u Hrvatskoj”, prenosi Beta.

“Bilo bi dobro da vidi crnokošuljaše koji paradiraju centrom Zagreba, uništavanje ćiriličnih tabli, sistematsko sprečavanje povratka Srba na vekovna ognjišta, ali je očigledno da on to ne želi da vidi. U Srbiji nema takvog ponašanja i u Srbiji ne postoji povampirenje fašizma”, rekao je on.

Stefanović je pozvao Petrova da se sjeti da je Hrvatska, kako kaže, protjerala 300.000 Srba iz njihovih kuća tokom akcija “Bljesak” i “Oluja”, “samo zato što su Srbi”.

Petrov je ranije kritikovao vlast u Srbiji zato što haškog optuženika Vojislava Šešelja nije izručila Hagu da bi bio prisutan na izricanju presude za ratne zločine.

Ako Srbija misli da su na takvo ponašanje svi u Hrvatskoj slijepi, varaju se. Hrvatsku su u pregovorima oko pristupanja Europskoj uniji stopirali i minirali radi puno manje bitnih stvari. Gospodo, vrijeme je za katarzu.”, napisao je Petrov na Facebooku.

Izvor: Agencije