Brammertz: Presuda Karadžiću će biti historijska

Presuda Radovanu Karadžiću će zasigurno biti jedna od najvažnijih u historiji Tribunala, kazao je Serge Brammertz (Reuters)

Predstojeća presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biće jedna od najvažnijih u historiji Haškog suda, ocijenio je glavni tužitelj Tribunala Serge Brammertz uoči izricanja presude Karadžiću 24. marta.

“Mnogo je važnih procesa bilo u ovom sudu i mnogo važnih presuda, ali presuda Karadžiću će zasigurno biti jedna od najvažnijih u historiji Tribunala”, rekao je Brammertz agenciji France press.

Francuska agencija navodi da je, nakon što je bivši predsjednik Srbije i Savezne republike Jugoslavije, Slobodan Milošević preminuo 2006. godine dok mu se sudilo na Haškom sudu, Karadžić sada političar najvišeg ranga kome se sudi za zločine koji su pratili raspad Jugoslavije tokom 1990-ih.

“To presudu Karadžiću čini veoma važnom u pogledu utvrđivanja odgovornosti političkih lidera za stradanja njihovog sopstvenog naroda”, rekao je Brammertz.

Neki ‘uspjeli da se izvuku’

On je istakao da je svima poznata izreka da je odložena pravda zapravo pokrenuta pravda, ali da u tom slučaju nikada nije kasno.

“I to će žrtvama donijeti zadovoljenje pravde”, istakao je on, izrazivši ubjeđenje da je pozivanje na odgovornost važno kako bi se pomirenju dala šansa.

Ipak, on priznaje izvjesna ograničenja Tribunala i mogućnost da su neki koji su počinili zločine, “uspjeli da se izvuku”.

“Pravda je svakako zadovoljena. Za sve žrtve? Nažalost ne, jer moramo da pravimo odabir među slučajevima”, tvrdi Brammertz..

Tribunal je, kako navodi, optužio 161 osobu što je, kaže, više nego ijedan drugi međunarodni sud, ali nije mogao da krivično goni krivce za svako silovanje, masakr i druge važne zločine.

“To je, svakako, jedno od naših najvećih razočaranja”, zaključuje glavni tužitelj Haškog tribunala, izrazivši uvjerenje da bi, da nije Tribunala i pozivanja na odgovornost, situacija danas bila mnogo gora.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, nakon višegodišnjeg skrivanja pod lažnim identitetom “doktora Dabića” i sedmicu dana kasnije izručen je Tribunalu.

Optužnicom Haškog tužilaštva Karadžić se tereti za genocid, umješanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema Bošnjacima, Hrvatima i ostalim civilima – nesrpskom stanovništvu u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije