Dodik: Uskoro rasprava o Danu RS-a u Skupštini

Pitanje će glasiti: 'Da li podržavate da se Dan Republike slavi 9. januara', kazao je predsjednik RS-a (Reuters)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik istakao je da će na jednoj od narednih sjednica entitetske Narodne skupštine biti razmatrano pitanje referenduma o Danu RS-a.

Dodik je istakao da je raniji dogovor političkih vođa u tom entitetu bio da će se o daljim koracima dogovarati ukoliko na nivou BiH dođe do odbijanja Prijedloga Zakona o Ustavnom sudu BiH, prenosi agencija Srna.

“Prethodno smo imali dogovor o tome da se pitanje koje bi uputili na referendum zajednički definiše. Mislim da je izvjesno da će referendumsko pitanje biti: ‘Da li podržavate da se Dan Republike slavi 9. januara'”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Praznik neustavan

Ustavni sud BiH utvrdio je 26. novembra prošle godine da je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština tog entiteta u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske je prethodno donijela Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH donese odluku kojom bi ovaj praznik proglasio neustavnim.

Zvaničnici iz tog bh. entiteta saglasili su se na sastanku 30. novembra da Narodna skupština RS-a donese odluku i raspiše referendum na kome bi se stanovnici izjasnili da li prihvataju odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike 9. januara. 

Izvor: Agencije