Još jedno propadanje tendera za most na Savi

Trećem tenderu za izgradnju dvadeset i šest miliona eura vrijednog mosta Svilaj preko Save, inače važne međudržavne saobraćajne poveznice koju finansiraju Hrvatska i BiH, prijeti propast.

Razlog je to što Hrvatske autoceste u zakonskom roku od 120 dana nisu zvanično potvrdile izvođače radova. I dok u Hrvatskoj tvrde da još imaju vremena, u bh. ministarstvu transporta zaključuju da je propao još jedan tender za most čija se gradnja planira već šest godina.

Prizor betonskih barikada dočekuje vozače koji kod Svilaja autocestom pokušaju iz Hrvatske prijeći u Bosnu i Hercegovinu.

Gradnja važnog međudržavnog mosta Svilaj preko Save nije ni počela u šest godina otkako projekt postoji na papiru. Lokalno stanovništvo je ogorčeno.
 
“Prema moru bi bilo najjednostavnije, okolo je puno dalje i tu bi bilo puno bliže”, rekao je Nikola Benušić, stanovnik Svilaja.   

Osigurana sredstva

Upitno je i kada će se 26 miliona eura vrijedan most, zajednički posao Hrvatskih autocesta i ministarstva saobraćaja BiH uopće početi graditi.

Novac je osiguran s obje strane, a gradnja će trajati tri godine. Ali kada bi na ovu međunarodno važnu tačku mogle stići i radne mašinama u Hrvatskim autocestama ne otkrivaju.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera