Evropski parlament danas o rezoluciji o Srbiji

Evropski parlamentarci bi se o predloženoj rezoluciji trebali izjasniti u četvrtak (EPA)

Evropski parlament će u srijedu na plenarnoj sjednici raspravljati o rezoluciji o Srbiji, kojom se poziva na što skorije otvaranje ključnih poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom.

Rezolucijom se pozdravlja napredak u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova tokom 2015. godine i vlasti pozivaju da u potpunosti i blagovremeno primijene do sada postignute sporazume, uz napomenu da je to jedan od uslova za pristupanje Srbije Uniji.

U dokumentu, koji je Vanjskopolitički odbor EP-a usvojio 28. januara, pozdravljaju se mjere kojima se Srbija priprema za pregovore o članstvu sa EU-om i akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na osnovna prava.

Uskladiti vanjsku i sigurnosnu politiku

U Rezoluciji se pozdravlja otvaranje prvih poglavlja u pregovorima s EU-om u decembru prošle godine i izražava nada da bi i poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena već početkom 2016. godine, budući da su presudna za reforme u pravosuđu.

Tim dokumentom se, također, ističe i značaj konstruktivnog pristupa Vlade Srbije regionalnoj saradnji, kao i u rješavanju migrantske krize, angažman Srbije u normalizaciji odnosa s Kosovom i izražava nada da neuspjeh kandidature Kosova za članstvo u UNESCO neće ugroziti dijalog.

Srbija se poziva da učini veći napor i progresivno uskladi svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s politikom EU-a te da nastavi sa sistemskim reformama, osigura da rad sudija, tužilaca i medija bude oslobođen političkog utjecaja i pojača napore u borbi protiv organiziranog kriminala.

Izvor: Agencije