Sud: Zakon o radu u FBiH je neustavan

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu po kojoj je Zakon o radu u tom bh. entitetu donesen suprotno Ustavu FBiH i Poslovniku o radu.

Tom presudom zakon je stavljen izvan snage i o njemu će se Parlament Federacije BiH ponovno izjašnjavati.

Ocjenu ustavnosti zatražilo je 17 zastupnika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH iz redova SDP-a Demokratske fronte i Naše stranke.

Zakon o radu usvojen je na sjednici tog zastupničkog tijela krajem srpnja prošle godine, a prethodno su se njegovim odredbama usprotivili sindikati i radnici, koji su i organizirali prosvjed pred zgradom Parlamenta Federacije BiH.

Ustavni sud upozorava da se Zakon o radu smatra neusvojenim i ne može proizvoditi pravne posljedice od dana objave presude u Službenim novinama FBiH, “sve dok ne bude predmetom donošenja i usvajanja u skladu s propisanom procedurom”.

Bradara iznenađena

Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara (HDZ BiH) iznenađena je odlukom Ustavnog suda.

“Mi trebamo vratiti proceduru samo u Domu naroda. Zakon je usvojen u Zastupničkom domu i nije predmet ovog spora. Mi ga samo trebamo usvojiti u istom tekstu u Domu naroda i može stupiti na snagu”, objašnjava Bradara.

“Mislim da je najvažnije da političke stranke, ljudi koji vode parlamentarnu većinu, shvate da dalje mogu samo ukoliko se budu striktno držali slova Ustava i poslovnika oba doma”, kaže Slaviša Šućur iz SDP-a.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) Ismet Bajramović smatra da su potvrđeni stavovi sindikata.

Podsjetio je kako sindikati nisu izlazili na prosvjede, uoči usvajanja zakona, zbog teksta i sadržaja samog zakonskog akta nego zbog procedure i načina na koji se donosi.

Političari pozdravili zakon

Usvajanje zakona pozdravili su političari, ali i predstavnici poslodavaca.

“Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podržao je teži put, put reformi. Ipak, birajući put reformi Dom naroda u konačnici se izjasnio za zapošljavanje, za mlade, za penzionere, za napredak”, izjavio je nakon usvajanja zakonskih prijedloga federalni premijer Fadil Novalić.

“Zakon o radu je osnova za naredna zakonska rješenja u kontekstu reformi koje slijede, kao što su zakon o uvezivanju staža, reforma sistema penziono-invalidskog osiguranja, prvo zapošljavanje, zapošljavanje nakon dugotrajne nezaposlenosti i slično”, dodao je Novalić.

Usvajanje Zakona o radu u Domu naroda FBiH komentirao je tada i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

“Bosna i Hercegovina je jedina evropska zemlja koja još nije usvojila taj zakon, koji znači puno elastičniju poziciju za poslodavce, jer će im omogućiti da brže i više zapošljavaju ljude”, kazao je tada Izetbegović.

Opozicija se žalila

Ocjenu ustavnosti zatražili su zastupnici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Demokratske fronte i Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH u listopadu prošle godine. Sporna im je bila procedura usvajanja zakona.

Smatraju da je kod donošenja Zakona o radu prekršen Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH te Ustav FBiH.

Naveli su i kako im je onemogućeno pravo ulaganja amandmana na predloženi zakon, čime temeljna demokratska procedura usvajanja zakona zajamčena Ustavom FBiH nije ispoštovana.

Izvor: Al Jazeera i agencije