Jovanu Tintoru određen jednomjesečni pritvor

Tintor je bio i savjetnik Radovana Karadžića za vrijeme rata (kurir.rs)

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Jovanu Tintoru, osumnjičenom za zločin protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Vogošća i okoline, priopćeno je iz te pravosudne institucije.

Time je Sud BiH pozitivno riješio zahtjev Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koje je prethodno zatražilo određivanje pritvora Tintoru.

“Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 8. ožujka 2016. godine ili do nove odluke Suda. Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio kazneno djelo za koje se tereti, te je odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega”, obrazložio je Sud BiH.

Ubio čovjeka na ulici

Osumnjičeni Tintor je lišen slobode na graničnom prijelazu Rača, koji dijeli Bosnu i Hercegovinu od Srbije, na temelju tjeralice koju je za njim raspisalo pravosuđe BiH još 1999. godine.

Do uhićenja nalazio se na području Srbije, gdje je također bio optužen da je 2012. godine, sa dva hica iz pištolja, ubio Branka Petrovića i pobjegao s mjesta ubojstva, prenijeli su tada mediji iz Srbije.

Ubojstvo se dogodilo nakon svađe ispred kioska brze hrane u Banji Vrujci. Tintor je pobjegao, a policija je potom njegov džip našla u okolici Čačka.

Apelacioni sud u Beogradu prošle je godine potvrdio presudu Višeg suda iz Valjeva kojom je Tintor osuđen na devet godina zatvora zbog tog ubojstva.

Karadžićev savjetnik

Početkom ‘90-ih godina prošloga stoljeća Tintor je obnašao dužnost savjetnika bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, kojem se pred Haškim sudom također sudi za genocid i ratni zločin.

Prije uhićenja prije nekoliko dana kontroliran je pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu, dok se nalazio u pratnji odvjetnika.

U jednom trenutku pokušao je pobjeći iz službenih prostorija policije i uputio se u smjeru Srbije, no u tome su ga spriječili granični policajci, uz upotrebu tjelesne snage i sredstava za vezivanje.

Izvor: Agencije