Dačić stranim diplomatama: Ne dijelite lekcije Srbiji

Nezamislivo je da se u Njemačkoj ili Austriji igdje čuje ili vidi nacistički pozdrav, kao u Hrvatskoj, kaže Dačić (Tanjug)

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nije zadovoljan klimom koja se stvara u regiji, naročito u Hrvatskoj, te ističe kako Srbija ničim ne doprinosi pogoršanju odnosa sa tom državom, prenosi agencija Tanjug.

On je novinarima u Beogradu rekao kako se nada da će u godinama koje dolaze jačati međusobno povjerenje među državama regije te kako je jedan od prioriteta očuvanje mira i stabilnosti.

Podsjetivši na ocjenu bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića kako u Hrvatskoj postoji „antisrpski kliše“, Dačić je dodao kako je u takvim okolnostima „sigurno otežan položaj srpskog naroda“ u državama regije.

„Srbija ima obavezu da o tome brine, nadam se da ćemo u godinama koje su pred nama jačati poverenje sa našim susedima i samim tim stvarati uslove da naš narod u regionu ima manje problema nego što je bilo do sada“, istakao je Dačić.

Na novinarsku opasku kako su odnosi sa Hrvatskom sev gori, Dačić ističe da Srbija ničim ne doprinosi tome.

„Nadam se da je svima jasno da takva politika nema perspektivu i da možemo da budemo zagledani u našu prošlost, ali od toga nema koristi za budućnost“, istakao je šef srbijanske diplomatije.

Poruka stranim diplomatama

On je danas poručio stranim diplomatama u Beogradu kako ne trebaju Srbiji dijeliti lekcije i kako se miješaju u politiku njegove države.

Ministar Dačić je, povodom izjave ambasadora Ukrajine Oleksandra Aleksandrovića kako je Srbija glasajući protiv rezolucije o Krimu „pucala sebi u noge“, rekao da nije siguran kako bi oni koji su glasali za prijedlog rezolucije o Krimu tako glasali i da je riječ o Kosovu.

„Skinuću kapu svima onima koji su glasali protiv Rusije oko Krima, ukoliko napišu tako o Kosovu kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije“, poručio je on.

Kaže i kako bi i Srbija mogla imati određene primjedbe na glasanje Ukrajine.

Dačić je ponovio kako je Srbija glasala protiv rezolucije o Krimu u UN-u zbog izuzetno oštro intoniranog teksta u kome se na, kako je rekao, najbezobzirniji način napada Rusija.

Ministar je ponovio i kako Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

„Srbija nije glasala za rezoluciju o stanju ljudskih prava na Krimu zbog izuzetno oštro intoniranog teksta te rezolucija koja na najbezobzirniji način napada Rusiju“, rekao je Dačić.

Izvor: Agencije