Vučić kaže da nije vrijeđao Hrvate i Hrvatsku

Vučić tvrdi da su svi - EU i NATO - znali šta će se desiti, ali nisu reagirali (Dimitrije Goll / Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da nije iznio nijednu uvredu na račun Hrvatske i Hrvata nije kada je, prije dva dana, reagirao na hrvatsku blokadu otvaranja pregovaračkog poglavlja o obrazovanju i kulturi.

“Iznosio sam samo činjenice. U redu je da oni objašnjavaju svojim građanima koliko sam ja loš, ali moj je posao da bijem teške bitke i da zaštitim građane, zemlju, a ne sebe”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara o napadima kojima je izložen na političkoj i medijskoj sceni Hrvatske.

“Video sam da sam najnepopularniji, ali sam ponosan, jer sam štitio interese svog naroda”, dodao je.

Na pitanje hoće li se uskoro s nekim iz Hrvatske sastati i razgovarati, Vučić je odgovorio kako “želi uvek sa svima da razgovara, ali u ovom trenutku ne vidi o čemu, iako su vrata [za razgovore] uvek otvorena”.

‘Pričao bih, ali ne znam o čemu’

“Uvek želim da razgovaram sa Hrvatima, ali u ovom trenutku ne znam o čemu. Ako mi pošalju neku agendu o kojoj bih mogao da se izjasnim, voleo bih to da vidim”, rekao je Vučić.

Izjavio je i kako je ponosan zato što “može da uradim nešto za Hrvate u Srbiji”, ali i upitao “šta su Hrvati uradili za Srbe u Hrvatskoj”.

“Postavili su ploču u Jasenovcu na kojoj piše ‘za dom – spremni’ … Oni (Hrvati) vide da su naše odbrambene mogućnosti jače i snažnije i razumem taj bes i histeriju njihovih medija protiv mene, ali toga nema kod hrvatskih političara, kao što je nema kod mene”, naveo je Vučić.

Podsjetio je i kako je u Zagrebu, kad je došao na inauguraciju Kolinde Grabar-Kitarović na položaj predsjednice Hrvatske, bio napadnut zbog nestalih Hrvata.

“Tada sam im rekao da je više Srba nestalo u proteklom ratu nego Hrvata. Od nestalih, najveći broj su Srbi Krajišnici, za 20 odsto više nego Hrvata. Gledali su me s nevericom i pitanjem: ‘Šta priča ovaj čovek?’ … Sa tim nemam nikakav problem, ne podležem ucenama i pritiscima. Sve sam rekao juče i prekjuče kada sam se obratio javnosti. Stojim iza svake svoje reči i onako kako sam rekao da ćemo da se ponašamo, tako ćemo da učinimo”, zaključio je Vučić.

‘Niko Srbiju neće gaziti i ponižavati’

U svom je obraćanju javnosti prije dva dana Vučić izjavio da Srbiju “niko neće gaziti i ponižavati”.

“Nećemo biti ni oni koje će bilo ko, bilo kada, na bilo koji način da ponižava. Srbiju nikada nećete moći da gazite, ni da zgazite, ni da ponižavate. To je tablica naših vrednosti, sa time smo ušli u pregovore, sa time ćemo izaći, nadam se, kao članica Evropske unije, a ako ne, onda kao moderna država”, rekao je Vučić.

Po njegovim riječima, “Evropa nije nešto o čemu Srbiju mogu da uče oni za koje su partizani bili teroristi, a ustaše vojska, oni koji se boje srpskih čokoladica i koji drže da istorija počinje floskulama o velikosrpskoj agresiji”.

Poručivši kako “u srpskim grudima ništa neće kucati za fašizam” i da će mu se uvijek suprostavljati, Vučić je rekao da će se Srbija prema svima ponašati bez diskriminiranja i mržnje.

Srpske i nesrpske čokoladice

Rekao je i kako u Srbiji neće biti mjesta za priče o srpskim i nesrpskim čokoladicama, niti za bajke i “izmišljene priče o glupim manjinama koje krnje ugled” Hrvatske, aludirajući na loše rezultate u Hrvatskoj o testiranju učenika PISA.

Državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matko Glunčić rekao je, pravdajući loše rezultate, kako su “u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine”. Kasnije se ispričao zbog takve izjave.

“Na tablici naših vrednosti i u našim srcima nema mesta za fašizam, mržnju i diskriminaciju. Nema mesta ni za packe ili bilo koji oblik poniženja”, dodao je.

Još je rekao kako u Srbiji “nikoga ne mrze, neće sukobe, nikoga ne sapliću, sa svakim žele da razgovaraju, ali i žele da rade i pronalaze kompromise”.

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Europskoj uniji otvorila dva nova poglavlja – o javnim nabavkama te o znanosti i istraživanju.

Izvor: Al Jazeera i agencije