Vlada Srbije odlučuje o tužiocu za ratne zločine

Od Vukčevićevog odlaska u penziju, punih 11 mjeseci, Srbija nema glavnog tužioca za ratne zločine (AFP)

Vlada Srbije trebala bi, najvjerojatnije danas, da se opredijeli za jedno od troje kandidata za tužitelja za ratne zločine i taj prijedlog dostavi Skupštini Srbije koja, po proceduri, potvrđuje izbor.

Državno vijeće tužilaca (DVT) dostavilo je vladi krajem rujna popis kandidata za novog tužitelja za ratne zločine. Na tom su popisu Snežana Stanojković, koja radi kao zamjenica tužitelja za ratne zločine, aktualni čelni čovjek tužiteljstva Milan Petrović i sudac Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić.

S obzirom na najavu premijera Aleksandra Vučića, objavljenu u utorak, da će tužitelj za ratne zločine biti izabran do kraja godine, očekuje se da Vlada na prvoj sjednici, što može biti već danas, donese odluku o kandidatu kojeg će predložiti parlamentu na izbor.

Kandidat koji dobije većinu glasova od 250 zastupnika bit će izabran za novog tužitelja za ratne zločine.

Nakon izbora koji su provedeni krajem prošle godine, Tužilaštvo za ratne zločine nije dobilo šefa, jer nijedan od tri predložena kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova zastupnika.

Petrović na čelu tužilaštva 

Od odlaska tužitelja Vladimira Vukčevića u mirovinu početkom godine, Tužilaštvom za ratne zločine rukovodi prvi zamjenik Milan Petrović. 

DVT je, zajedno s popisom kandidata za tužitelja za ratne zločine, krajem rujna proslijedio i popise kandidata za javne tužitelje u 28 viših i osnovnih javnih tužiteljstava, kojima skoro godinu dana rukovode obnašatelji dužnosti tužitelja. 

Vlada Srbije treba predloži Skupštini i kandidate za ta tužiteljstva.

Obrazloženo je i da DVT ovakvom procedurom štiti samostalnost tužitelja od političkog utjecaja na njihov izbor, što je od posebne važnosti za ostvarivanje ciljeva iz pregovaračkog Poglavlja 23 s Europskom unijom, koje se bavi pitanjima pravosuđa.

Izvor: Agencije