Potpredsjednica FBiH: Bošnjaci u Livnu moraju imati pravo na bosanski jezik

'Mi se moramo početi baviti ekonomijom, moramo se početi baviti budućnošću', kazala je Mahmutbegović (Anadolija)

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović kazala je kako je malo tužno čuti da neki građani tog entiteta moraju uložiti silne napore da im se ostvari osnovno ljudsko pravo da govore svojim jezikom – bosanskim, kao i pravo da se školuju po nastavnom planu i programu svoje države.

„Iz razgovora sa Bošnjacima, odnosno pripadnicima bošnjačkog naroda koji su prisutni u institucijama i udruženjima na području Livanjskog kantona nametnulo se jedno ozbiljno pitanje potrebe rješavanja tog problema. Jer, postoji diskriminacija i segregacija kada je u pitanju obrazovni program i obrazovanje na bosanskom jeziku kao jednom od službenih jezika BiH. Isto tako, postoji diskriminacija u ostvarivanju prava na obrazovanje po bosanskom nastavnom planu i programu“, istakla je Mahmutbegović u intervjuu za Anadoliju.

Naglasila je kako je upravo iz tog razloga posjetu Livanjskom kantonu i počela sastankom sa kantonalnim premijerom Draškom Dalićem.

„Premijer nas je upoznao sa ekonomskom situacijom, sa demografskim podacima kada je u pitanju Livanjski kanton i ono što smo posebno apostrofirali, čega smo se dotakli, to je politički problem, nazvali smo ga politički problem, a on doista to i jeste – pitanje korištenja službenog jezika – bosanskog. To je i pitanje Zakona o udžbenicima i presude Ustavnog suda FBiH koja se odnosi na neustavni naziv županije, te grb i zastavu“, navela je.

Presuda iz 1998.

Radi se o presudi Ustavnog suda FBiH iz 1998. godine kojim je naziv Hercegbosanska županija proglašen neustavnim, kao i njena obilježja, dok se presuda iz 2015. odnosi se na Zakon o udžbenicima, koja je donesena na zahtjev klubova srpskog i bošnjačkog naroda.

„Mislim da su to problemi koji zaista ne bi smjeli da budu problemi. Ali, oni jesu politički problem koji je premijer obećao da će nastojati da se u narednom periodu 2017/2018. godine riješe. Ja se iskreno nadam da će to biti riješeno, jer i to je jedan od razloga zbog čega mladi ljudi napuštaju prostor Livanjskog kantona“, upozorila je Mahmutbegović.

U ovom kantonu prisutni su zabrinjavajući podaci o napuštanju sve većeg broja mladih (između 25 i 40 godina), smanjenju broja učenika u školama, kao i padu broja rođenih tokom ove godine za deset posto u odnosu na prošlu.

Mahmutbegović je uputila apel vlastima u Livanjskom kantonu da se upravo u tom dijelu za početak riješi pitanje diskriminacije kada je u pitanju korištenje prava na svoj jezik i obrazovni program.

„Onda kasnije treba ekonomski jačati FBiH, a svakako mora aktivno da se uključi u pomoć povratnicima i, naravno, stanovnicima Livanjskog kantona bez obzira na naciju i opredjeljenje bilo koje vrste. Svi treba da se aktivno uključe u pomoć Livanjskom kantonu. To je kanton koji je površinom jako veliki, zauzima veliki dio BiH i FBiH, a kada je u pitanju broj stanovnika, mogu reći da ono što smo čuli, da je to oko 80.000 i da on rapidno pada“, ističe potpredsjednica FBiH.

Ekonomija, a ne podjele

Ona je govorila je i o posljednjoj presudi Ustavnog suda BiH koja se odnosi na utvrđivanje drugačijeg načina izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH u smislu „izjednačavanja vrijednosti glasa“.

„Mislim da taj problem i stalno ponavljanje podjele jednim djelom i utiče na ovaj odlazak mladih. Stvara se jedna demotivacija i apatija u društvu zato što cijelo vrijeme mi govorimo samo o problemima. Nameće se problem ili potencira se podjela ili FBiH ili BiH. Mislim da tu temu treba staviti ad acta. Mi se moramo početi baviti ekonomijom, moramo se početi baviti budućnošću, moramo se početi baviti ozbiljno borbom protiv korupcije kao jednim od aktuelnih problema u društvu i na taj način otvarati jedno svjetlo i motivaciju za sve mlade da zaista imaju razloga da ostanu ovdje i da stiču i egzistenciju i svoju porodicu i sve ono što ga u životu sljeduje da ostvari u BiH.“

Izvor: Agencije