Ustavni sud BiH poništio referendum u RS-u

Referendum o 9. januaru održan je u RS-u 25. septembra iako je Ustavni sud izrekao mjeru njegove zabrane (Al Jazeera)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je zahtjev Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u vezi s Odlukom o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj o danu tog bh. entiteta.

U saopćenju se navodi: “Ustavni sud je poništio rezultate referenduma održanog 25. septembra 2016. godine zato što je referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. godine, za koju je Ustavni sud utvrdio da nije usuglašena s Ustavom Bosne i Hercegovine, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj mjeri iz septembra 2016. godine.”

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 25. novembra 2015. ocijenio je neustavnim dio Zakona o praznicima RS-a i naredio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe.

Saslušanja u Tužilaštvu BiH

Narodna skupštine RS-a dobila je rok od pola godine da sporni član Zakona o praznicima, koji se odnosi na 9. januar kao Dan RS-a, usaglasi s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Referendum o 9. januaru održan je u RS-u 25. septembra iako je Ustavni sud izrekao mjeru njegove zabrane.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dosad je saslušalo nekoliko aktera referenduma, najviše članova Komisije za sprovođenje referenduma u RS-u.

Poziv je stigao i predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku zbog krivičnog djela “neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava”.

Izvor: Al Jazeera