Slučaj ‘Štrpci’: Čuvar priznao krivicu za ratni zločin

Nakon što su nasilno izvedeni iz vagona, 20 putnika su mučeni, zlostavljani i ubijeni na obali rijeke Drine (Ustupljeno Al Jazeeri)

Mićo Jovičić, jedan od optuženih u predmetu za ratni zločin nad otetim putnicima iz vlaka u mjestu Štrpci kod Višegrada, sporazumno je priznao krivnju za ratni zločin, počinjen početkom 1993. godine.

U cjelosti je priznao sudjelovanje u zločinu nad 20 putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su nasilno izvedeni iz vlaka Beograd – Bar u mjestu Štrpci, nakon čega su mučeni, zlostavljani i ubijeni na obali rijeke Drine.

Sukladno sporazumu, za taj zločin mu je predložena kazna zatvora u trajanju od pet godina.

Nije ubijao

Sporazumnim priznanjem Jovičić se obvezao na svjedočenje u predmetu protiv ostalih optuženih, kao i drugim predmetima koji se odnose na navedeni zločin.

Tužiteljstvo BiH je priopćilo kako je visina predložene kazne u skladu s ulogom optuženog u počinjenom zločinu, za kojeg je utvrđeno da se nalazio na mjestu zločina, osiguravao lokaciju, ali nije sudjelovao u ubojstvima žrtava.

Navedeni optuženi je tijekom istrage, priznao svoje sudjelovanje u tom ratnom zločinu i izrazio kajanje, naveli su tužitelji.

Zločin u Štrpcima rasvijetljen je zajedničkim radom tužiteljstava BiH i Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije