Sarajevo: Policijski komesar Ćosić kažnjen smanjenjem plate

Vlada Kantona Sarajevo odlučit će o eventualnoj smjeni komesara do 2. decembra (Anadolija)

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo donio je danas odluku prema kojoj se komesar policije KS Vahid Ćosić kažnjava smanjenjem osnovice plate za 30 posto u narednih šest mjeseci, javljaju bosanskohercegovački mediji.

Protiv  Ćosića je ranije pokrenut disciplinski postupak zbog davanja netačnih podataka te prikrivanja činjenica o načinu izvršenja službenih zadataka u slučaju Dženan Memić na osnovu zaključka Komisije za sigurnost KS.

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Dragan Međović kazao je kako je odbor utvrdio da je u jednom dijelu prve tačke komesar počinio prekršaj, zbog čega je kažnjen.

Komesar na na ovo rješenje ima pravo žalbe.

Nezavisni odbor odbio je 2. novembra jednoglasnom odlukom prijedlog za smjenu Ćosića jer smatraju da nisu ispunjeni uvjeti za smjenu komesara i da prijedlog nije u skladu sa članom 50. Zakona o unutrašnjim poslovima.

Odluka o zahtjevu za smjenu do decembra

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić kazao je za Dnevni avaz kako Vlada Kantona Sarajevo najkasnije do 2. decembra odlučiti da li će smijeniti Ćosića.

„Tužilac i odbrana komesara u roku od sedam dana mogu podnijeti žalbu na današnju odluku Nezavisnog odbora. Ukoliko bude žalbe, skupštinska komisija imenovat će ad-hoc tijelo, koje bi bilo drugostepeni organ i odlučivalo po toj žalbi“, rekao je Mulabdić.

Navodi kako je današnja odluka Nezavisnog odbora donesena na osnovu inicijative Komisije za sigurnost Skupštine KS, koja je dostavljena njemu kao resornom ministru.

„Nezavisna komisija komesaru Ćosiću mogla je izreći kaznu – otkaz, do 40 posto smanjenja plaće u narednih šest mjeseci, ili kaznu ukora“, pojasnio je Mulabdić.

Izvor: Agencije