Potvrđena optužnica protiv Zdravka Mamića

Zdravko Mamić, Dinamo
Mamić je prije godinu na osječkom sudu nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, ali je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu (AP)

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u utorak je potvrdilo optužnicu hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) protiv bivšeg čelnika zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića, kojega se tereti da je s bratom Zoranom, bivšim direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom taj nogometni klub oštetio za gotovo 116 milijuna kuna (15,4 milijuna eura), a državni proračun za 12,2 milijuna kuna (1,6 milijuna eura).

Mamić je nakon sjednice optužnog vijeća izjavio da je optužnica potvrđena jer su obrane okrivljenika napravile presedan te su, osim povlačenja žalbi pred Vrhovnim sudom, danas povučeni i svi prigovori podneseni na prethodnoj sjednici optužnog vijeća.

Mamić: Montirani proces 

“Sve smo učinili da proces krene čim prije, da se na sudu, kao jedinom mjestu, utvrdi istina”, poručio je Mamić, kako prenosi Hina.

Ustvrdio je kako je to “od početka politički montirani proces, isključivo baziran na zločestim konstrukcijama” te da u svoje i ime svoga brata priželjkuje brzo i pravično suđenje tijekom kojega će ispričati što je prava istina u ovome procesu.

Glasnogovornik Županijskog suda Miroslav Rožac kazao je novinarima da je optužnica potvrđena u cijelosti.

Nakon otpravka te odluke strankama u postupku, odredit će se prvostupanjski sudac, a u roku od dva mjeseca očekuje se sazivanje pripremnog ročišta na kojem će se odlučivati o prijedlozima optužbe i obrane te datumu početka suđenja.

USKOK Mamića u ovom slučaju tereti da je izvlačeći novac iz Dinama nezakonito zaradio najmanje 52 milijuna kuna (6,9 milijuna eura), a njegovog brata Zorana za protupravnu imovinsku korist od 38,1 milijuna kuna (pet milijuna eura), zbog čega su predložili i oduzimanje tzv. nepripadne koristi.

Protiv Zdravka Mamića naknadno su pokrenute i nove istrage zbog izvlačenja novca iz Dinama kojega je sa svojim suokrivljenicima navodno oštetio za ukupno više od 270 milijuna kuna (35,8 milijuna eura).

Podnio ostavku

Nakon što je USKOK u veljači po treći put proširio istragu zbog izvlačenja novca iz Dinama, Mamić je podnio ostavku na dužnost u tom klubu.

I ta je istraga pokrenuta na temelju nalaza poreznog USKOK-a, a kao i u prethodnima tužiteljstvo sumnja da su se Mamić i ostali organizirali u zločinačko udruženje kako bi preko kompanija u inozemstvu izvukli novac od transfera Dinamovih igrača.

Uz bivšeg izvršnog predsjednika Dinama i trećom su USKOK-ovom istragom, kao i drugom po redu, bili obuhvaćeni njegov brat Zoran, sin Mario, bivši glavni direktor i član uprave Dinama Damir Vrbanović i poduzetnici Igor Krota i Sandro Stipančić.

Jedini “novi osumnjičenik” koji se nije spominjao u ranijim istragama je menadžer Nikki Vuksan.

Izvor: Agencije


Povezane

Ukupno milion i 600 hiljada eura izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića, trenera Zorana Mamića te izvršnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Damira Vrbanovića koštao je izlazak iz istražnog zatvora. Uskok ih sumnjiči da su malverzacijama i štetnim ugovorima oštetili NK Dinamo, državni proračun i za sebe zaradili protupravnu imovinsku korist koja se mjeri u milionima eura.

Published On 15 Jul 2015

Za izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića i još četvoricu USKOK je zatražio istražni zatvor. Tereti ih za zločinačko udruživanje, te zloupotrebu povjerenja u ekonomskom poslovanju. Istražioci sumnjaju da su u tome posljednjih 11 godina učestvovali Mamić, njegov sin Mario, tadašnji izvršni direktor Dinama, sada izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović, te još dvoje posrednika.

Published On 19 Nov 2015

Vodeći ljudi nogometnog kluba Dinamo, braća Mamić, lišeni su slobode na mjesec dana zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja dijela.USKOK ih trereti zloupotrebu položaja i ovlasti,  primanje i davanje mita te utaju poreza.

Published On 05 Jul 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO