Gornja Tinja: Treća zima izvan kuća

Trinaest obitelji iz Gornje Tinje, mjesta u bosanskohercegovačkoj općini Srebrenik, treću zimu dočekuje izvan svojih kuća. Uništene su ili oštećene u klizištu prije dvije godine.

Obećanja o sanaciji tek su djelomično ispunjena. Umesto na useljenje, obitelji iz Gornje Tinje pozvale su ekipu Al Jazeere da pokažu do pola završene kuće.

Kada smo ih posljednji puta sreli u travnju, prosvjedovali su u općini tražeći prvi dio novca, koji im je mjesecima ranije dodijeljen putem javnog poziva.

Pritisak javnosti, isplata, pa opet ništa

Po sedam tisuća eura uplaćeno im je istog dana, a građani vjeruju – zahvaljujući pritisku javnosti. Sada su u sličnoj situaciji.

“Otad’ smo svi te pare što smo dobili uložili i otad’ stojimo jer više sredstava nema. Išli smo, tražili, ali uzalud”, kaže Mirsada Islamović, stanovnica Tinje.

U općini su im govorili da će novac dobiti 1. srpnja, pa do 15., onda početkom kolovoza, pa krajem mjeseca – ali se stanje na računima nije promijenilo.

“Čak, rekli su da ćemo se useliti 15. septembra, da će biti sve… al’ ništa od tog nema”, kaže Suada Suljendić.

Na njihova pitanja u općini je odgovarao uglavnom savjetnik načelnika. On sam primio ih je, kažu, tek jednom.

“Ja sa svoje troje maloljetne djece živim u Selini, u klizištu, jer nemam kud’. Nemam kud’. ‘Ko za život moje djece odgovara? Niko. Niko ne odgovara, nit’ se imate kome obratit’. Kad dođemo u opštinu govore nam – vi samo protestirate, vi se samo bunite”, opisuje Mirsada.

“Svaka od ovih 13 porodica za završetak svoje kuće treba da dobije još oko 10.000 evra. U opštini Srebrenik ponovo od njih traže razumevanje i kažu – pare budu na njihovim računima do kraja godine”, izvještava reporterka Al Jazeere Nataša Kovačev.

U općini Srebrenik kažu da su uspješno sanirali posljedice poplava i klizišta. Ukupna šteta u toj je lokalnoj zajednici procijenjena na više od 23 milijuna eura – samo na stambenim objektima na blizu dva milijuna.

Uvjeravanja iz Vlade

Vlasnici 20 uništenih i oštećenih objekata još nisu dobili ni cent, a sredstvima Federalnog fonda za pomoć poplavljenim područjima, do sada su izgrađena 22 objekta. Izgradnja još 13 je u tijeku.

Na pitanje zašto te obitelji mjesecima čekaju dodijeljeni novac, odgovarao je glasnogovornik općine Srebrenik, Esad Dedi.

“Vjerujte mi da ne znamo. Vjerovatno nedostatak sredstava ili slabo punjenje budžeta. Evo, iz Vlade imamo uvjeravanja da će do kraja 2016., ovaj put ne preko Fonda, nego putem Federalne uprave civilne zaštite, ta sredstva biti prebačena ljudima”, kaže Dedi.

Obitelji iz Gornje Tinje dobile su sličan odgovor – da se čeka glasovanje u Federalnom parlamentu kako bi im Ministarstvo financija moglo preusmjeriti sredstva. Čuli su to, kažu, već mnogo puta.

Izvor: Al Jazeera