Predložena smjena komesara policije Kantona Sarajevo

Odbor smatra kako Ćosić nije posvetio dovoljnu pažnju provođenju preventivno-represivnih policijskih aktivnosti radi poboljšanja osjećaja sigurnosti građana (Fena)

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog Kantona Sarajevo usvojio je odluku o prijedlogu smjene policijskog komesara KS Vahida Ćosića, prenosi agencija Fena.

Kako se navodi u saopćenju odbora, razmatrana je analiza prikupljene dokumentacije u vezi sa načinom rada i vršenja poslova Ćosića, a koja je prikupljena shodno zaključku odbora od 12. oktobra 2016. godine.

„Izvršenom analizom prikupljene dokumentacije, kao i na osnovu informacija sa sjednica Nezavisnog odbora, utvrđeno je da policijski komesar nije provodio mjere nadzora nad Upravom policije“, navodi se u saopćenju.

„Ustanovljeno je da je davao pogrešne i netačne podatke različitim organima zaduženim za sigurnost i krivično gonjenje počinilaca krivičnih djela, da je često bio neinformiran o pojedinim aktivnostima u kriznim situacijama, da u nekoliko slučajeva nije tražio provođenje unutrašnje istrage, iako su one očigledno bile nužne i jedino moguće.“

Dodaje se kako Ćosić nije posvetio dovoljnu pažnju provođenju preventivno-represivnih policijskih aktivnosti radi poboljšanja osjećaja sigurnosti građana, te kako su planske i organizirane aktivnosti pod rukovodstvom policijskog komesara poduzimane u pojačanom obliku nakon pritiska javnosti.

Odlukom većine od pet za i dva protiv je usvojena odluka o prijedlogu za smjenu policijskog komesara.

„Stoga je Nezavisni odbor zaključio da su ostvareni uvjeti za smjenu policijskog komesara te je takav Prijedlog dostavio Vladi Kantona Sarajevo posredstvom ministra unutrašnjih poslova KS-a“, ističe se u saopćenju koje je dostavila press-služba Kantona Sarajevo.

Smanjenje plate

Osim toga, Nezavisni odbor je sugerirao Vladi KS-a da po hitnoj proceduri traži izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, te da propiše mogućnost da se na konkurs za policijskog komesara mogu prijaviti i kandidati sa činom samostalni inspektor.

Na posljednjem konkursu za policijskog komesara Kantona Sarajevo prijavila su se dva kandidata od kojih je nakon provedene konkursne procedure Nezavisni odbor imenovao Ćosića.

„Prema informacijama nadležnog Sektora za pravne, kadrovske, logističke poslove, edukaciju i analitiku Uprave policije, u toku 2015. i u 2016. provedena je procedura i u čin glavnog inspektora unaprijeđen jedan policijski službenik. Nezavisni odbor također raspolaže informacijom da je određeni broj policijskih službenika raspoređen na poslove za koje je predviđen čin glavni inspektor, ali da oni nisu unaprijeđeni već poslove obavljaju kao vršioci dužnosti u činu samostalni inspektor. Iz tih razloga, a s obzirom na činjenicu da se na ovaj konkurs redovno prijavljuju kandidati iz MUP-a Kantona Sarajevo, Nezavisni odbor smatra da je potrebno proširiti bazu za izbor policijskog komesara da bi na ovu poziciju došao što kvalitetniji kandidat“, dodaje se u saopćenju.

Ranije ovog mjeseca je Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara MUP-a KS odlučio smanjiti osnovicu plate Ćosića za 30 posto u narednih šest mjeseci, a nekoliko dana prije je jednoglasno odbio prijedlog za smjenu policijskog komesara jer je smatrano kako nisu ispunjeni uvjeti.

Sam Ćosić je krajem oktobra kazao kako ne misli podnijeti ostavku iz moralnih razloga.

„Da se osjećam i jednog trenutka odgovornim i krivim da nešto nisam preduzeo, vrlo rado bih to učinio“, rekao je.

Slučajevi Sefić, Memić…

Cijela priča je pokrenuta nakon pogibije dvije studentice, Selme Agić i Edite Malkoč, koje je 10. oktobra automobilom udario i ubio Sanjin Sefić.

Sefić je nakon nesreće kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu pobjegao u Srbiju, a dva dana kasnije je uhapšen na osnovu međunarodne potjernice, raspisane po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu.

Priveden je Višem sudu u Novom Sadu, koji mu je odredio ekstradicijski pritvor do dva mjeseca.

On se žalio na odluku Višeg suda u Novom Sadu kojom je odlučeno da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje BiH. Sud precizira kako je žalbu podnio Sefićev branilac 13. novembra, te kako će spisi predmeta u najkraćem roku biti dostavljeni Apelacionom sudu u Novom Sadu radi odlučivanja o žalbi.

Nakon pravosnažnosti odluke Suda, konačnu odluku o izručenju BiH donijet će ministar pravde Srbije.

Javnost i vlasti u Sarajevu su također zabrinuti velikim brojem krivičnih djela za koja se terete nepoznati počinioci, kao i veliki broj neriješenih slučajeva, među kojima je i slučaj pogibije Dženana Memića.

Izvor: Al Jazeera i agencije