Evropska komisija prijavila Hrvatsku Evropskom sudu

Agencija navodi da uprkos razmjenama brojnih dopisa s hrvatskim vlastima od marta 2014. do danas još nisu preduzete mjere potrebne za ratifikaciju Protokola (Pixsell)

Evropska komisija prijavila je Hrvatsku Evropskom sudu jer nije ratificirala pristupanje Evropske unije Međunarodnoj konvenciji Eurocontrola te zvaničnom Zagrebu uputila još dvije opomene zbog nepoštivanja evropskog prava u području upravljanja otpadom i po pitanju hipotekarnih kredita.

Hrvatska nije ratificirala Protokol o pristupanju EU-a Međunarodnoj konvenciji Eurocontrola, potpisan 2002. godine, niti je položila ispravu o njegovoj ratifikaciji.

Eurocontrol je međuvladina organizacija koja okuplja više od 40 država zadužena za bezbjednost zračne plovidbe.

Jedinstveno evropsko nebo

Brojne aktivnosti Eurocontrola važne su za EU, posebno one povezane s provođenjem jedinstvenog evropskog neba, što je jedan od prioriteta strategije zračne plovidbe za Evropu.

Pristupanje EU Eurocontrolu moguće je tek kada sve države članice ratificiraju Protokol.

Agencija navodi da, uprkos razmjenama brojnih dopisa s hrvatskim vlastima od marta 2014. godine do danas, još nisu preduzete mjere potrebne za ratifikaciju Protokola.

Evropska komisija je zbog toga uputila predmet protiv Hrvatske Sudu EU-a. 

Izvor: Agencije


Povezane

Fakulteti u drugim državama ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju tamošnjim studentima nikada nisu bili bliži. Vrtoglavo visoke školarine od prvog jula bit će i dva-tri puta jeftinije. Hrvatska će ulaskom u Uniju postati zanimljivija i studentima iz regije, jer će diplome hrvatskih fakulteta u potpunosti biti usklađene sa uvjetima na evropskom tržištu rada. Priču donosi […]

Published On 07 Jul 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO