Uskoro prodaja imovine Banke Srpske

Prošla je godina od zatvaranja banjalučke Banke Srpske i uvođenja privremene uprave. Sada je u likvidaciji i druga je propala banka u bh. entitetu Republika Srpska.

Nedavno je entitetska Vlada usvojila nacrt novog zakona o bankama, uz pomoć stručnjaka Međunarodnog monetarnog fonda. Međutim, bankari nisu zadovoljni.

Prije godinu banka je zaključala vrata za klijente. Zbog nedovoljno kapitala, uvedena je privremena uprava. Sada je u procesu likvidacije. Za isplatu je ostalo 89 miliona eura. Od toga je više od 12 miliona eura blokirano u Ministarstvu finansija RS-a. Kažu, prijavili su potraživanje.

U međuvremenu je usvojen novi nacrt zakona o bankama. Pomoćnica ministra finansija RS-a Snježana Rudić kaže da je to način da se jača otpornost bankarskog sektora.

“Gotovo da nema segmenta bankarskog poslovanja koji se ne namjerava unaprijediti i osavremeniti ovim zakonom, kako od ulaska banke na bankarsko tržište, uslova njenog poslovanja, tako i, na kraju, samog izlaska banke sa bankarskog tržišta, koji, opet, podrazumijeva, pored ove uobičajene likvidacije i stečaja, jednu posebnu novinu, a to je restrukturiranje banaka”, kaže ona.

Rigorozne kazne

Nacrt zakona, između ostalog, propisuje da imenovanja članova uprave mora potvrditi i Agencija za bankarstvo. Lice koje je odgovorno za propast neke banke ne može biti imenovano u upravu.

Skupština banke mora najmanje jednom godišnje raspravljati o platama, bonusima i ostalim primanjima članova uprave.

U nacrtu zakona o bankama RS-a piše:

– Imenovanje uprave potvrđuje Agencija za bankarstvo

– Odgovorni za propast banaka ne mogu biti u upravi druge banke

– Skupština jednom godišnje razmatra primanja članova uprave

Sličan zakon se usvaja i u drugom bh. entitetu, Federaciji Bosne i Hercegovine. U Udruženju banaka Bosne i Hercegovine kažu da su u RS-u njihovi predstavnici bili dio radne grupe, ali ne i u Federaciji. Komentare su dostavili prije 20 dana, a još, tvrde, nisu dobili odgovor.

“Same kazne, sankcije svim bankama koje to provode, su veoma, veoma rigorozne. Imaju tu još i procesi restrukturiranja samih banaka kad dođu, znači, u krizu i, naravno, nekoliko članaka, odredbi, da se rizici, koji se u bankama dese, da imaju mogućnost ranog prepoznavanja, a da se štete, odnosno gubici, ne prevaljuju na javni novac”, kaže Mišo Mijić, sekretar Udruženja banaka Bosne i Hercegovine.

Uskoro licitacija imovine

Dio stručne javnosti smatra da su novi zakoni o bankama rezultat pritiska MMF-a. Vlada RS-a je već učinila neke ustupke, kaže urednik poslovnog portala Capital.ba Siniša Vukelić.

“Izašla je iz upravljanja Investiciono-razvojnom bankom, odnosno ministri više nisu članovi takozvanog velikog kreditnog odbora. Druga stvar koju je tražio MMF je već učinjena, ukinuti su u IRB-u direktni kreditni plasmani, koji su vršeni mimo komercijalnih banaka, koje su garantovale povrat tih sredstava”, dodaje.

Vukelić kaže da je MMF i prethodnih godina tražio uvođenje reda u bankarski sektor, prije nego što su propale Bobar banka i Banka Srpske.

“Krajem novembra zakazana je licitacija, na kojoj će biti prodata imovina Banke Srpske. Tu su nekretnine, ali i oprema koju je banka posjedovala ne samo u ovom entitetu, već i u Federaciji. Međutim, mnogi sumnjaju da će to biti dovoljno novca, odnosno likvidacione mase, da se podmire svi oni čiji su milionski depoziti ostali na računima ove banke”, izvještava iz Banje Luke Ljiljana Smiljanić, novinarka Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera