Novi izazovi za Borovo nakon ratnih rana

Fabrika Borovo, najpoznatiji je privredni simbol Vukovara. U Jugoslaviji je bio među 15 najuspješnijih preduzeća. Danas je, iako opterećen ratnim ranama, i dalje najveći poslodavac u tom gradu. Inspiraciju za nove korake, traže u 85-godišnjoj tradiciji proizvodnje obuće. 

U pogonu Borova, proizvedene su tenisice o kojima je ove godine dva puta pisao najutjecajniji modni časopis na svijetu. Dok zbog potražnje u trgovine putuje stohiljaditi par dizajnerski osvježenih Startasica u vukovarskoj tvrtki Borovo, već smišljaju što će kupci nositi sljedeće jeseni i zime.

„Trendovi se prate godinu dana unaprijed. Trudimo se što više biti u toj svjetskoj modi, a da bude prilagođeno potrebama našeg tržišta”, kaže Andrea Roškar, kreatorica u Borovu.

Jer kupci su uglavnom domaći. Novi poslovni iskorak, otežavaju stari dugovi – 15 miliona eura bankama, dobavljačima i povjerenicima iz predstečajne nagodbe. Iako, nova uprava tvrdi, ide nabolje kad se uzmu u obzir operativni gubici koje su naslijedili 2012. godine.

„Ove godine forkastiramo završiti godinu sa 1.3 milijuna pozitivnog rezultata. Znači 38 milijuna eura razlike. No međutim, nažalost, to još uvijek nije dovoljno”, rekao je Gordan Kolundžić, predsjednik uprave Borova.

Država, više ulaže u vukovarske fasade, nego u gospodarstvo. A Borovo je pretrpjelo više od pola milijarde eura izravne i neizravne ratne štete, kaže vlasnik firme.

Značaj Borova u ratu

„Prije rata Borovo je zapošljavalo 23 tisuće radnika, od kojih ovdje u Vukovaru 14 tisuća. Sada njih 700, od kojih je ovdje 450. U najboljim godinama, proizvodili su do 25 milijuna pari obuće na godinu. Do kraja ove, planiraju doći do brojke od 450 tisuća”, javlja reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Većina nekadašnjih pogona, veličine 30 nogometnih igrališta, i četvrt vijeka nakon rata je porušeno.

Kancelarija Ivana Hubaleka danas je uništena. Borovo je, kaže, ovom gradu mnogo značilo u miru, a posebno u ratu. Od skloništa za oko četiri hiljade ljudi, do rezervne bolnice u podrumu Borovo-commerca.

„Kiša dolazi, jesen dolazi Borovo ima cipele. Tu se moglo organizirati da se peče kruh. Zatim mi smo imali pola megavata električne energije tako da smo mogli u jednom momentu električnom energijom snabdijevati čak i vukovarsku bolnicu”, rekao je Ivan Hubalek, bivši radnik tvrtke Borovo.

Pred firmom su sada, kaže, nove ali jednako neizvjesne bitke.

„Mi smo nekada radili do dva sata. U ovom momentu bi vam na glavnoj kapiji bilo možda osam do deset tisuća ljudi koji čekaju da izađu van. A vidite danas nažalost”, kazao je Ivan Hubalek.

Danas, druga slika. No i drugo vrijeme. A Borovo je i dalje najveći poslodavac u gradu.

Izvor: Al Jazeera