Jednomjesečni pritvor Delimustafiću i ostalima

U akciji 'Pravda' u BiH je uhapšeno 15 osoba, koje se sumnjiče za organizirani kriminal (Anadolija)

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor za pet osoba – Aliju Delimustafića, Jusufa Škrijelja, Lejlu Cerić, Suadu Hadžić i Samiru Skorupan, uhapšenih u akciji “Pravda”.

Mirsad Delimustafić, jedan od osumnjičenih u predmetu “Pravda”, a za kojim je Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo zatražilo raspisivanje potjernice i određivanje pritvora, u ponedjeljak se predao pripadnicima Federalne uprave policije, potvrđeno je Feni u Kantonalnom tužiteljstvu.

Budući da se Mirsad Delimustafić predao prije nego što je Kantonalni sud Sarajevo donio odluku o spomenutom prijedlogu Tužiteljstva, slijedi redovna procedura, što podrazumijeva zadržavanje osumnjičenog 24 sata, odnosno njegovo saslušanje u FUP-u, nakon čega će biti predan Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo na postupanje.

Među osumnjičenima su i zaposleni u pravosudnim institucijama.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ih sumnjiči da su bili dio organizirane kriminalne skupine koja je nezakonito knjižila pravo vlasništva nad imovinom u Sarajevu, i to osoba koje su davno umrle.

Istovremeno, očekuje se da se sud očituje u vezi s raspisivanjem tjeralice, odnosno određivanjem pritvora za Lejlu Fazlagić, Zorana Lončara i Mirsada Delimustafića, koji se nalaze u bijegu.

Pretresi na 60 lokacija

Također, sud bi se trebao očitovati i u vezi s mjerama zabrane predloženim za još osam osumnjičenih u predmetu “Pravda”.

U akciji “Pravda”, koja je počela 11. studenog, na području Bosne i Hercegovine uhapšeno je 15 osoba, koje se sumnjiče za kazneno djelo organiziranog kriminala, u vezi s kaznenim djelima zlouporaba položaja, povreda zakona, pranje novca i prijevara.

Na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske pripadnici policije su izvršili pretrese na oko 60 lokacija.

Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu istražne radnje u ovom predmetu provodilo je u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Hrvatske, te u suradnji s Upravom za organizovani i teški kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije