Grabar-Kitarović o gospodarskim temama s Alijevim

Grabar-Kitarović će se s Alijevim obratiti i učesnicima azerbejdžansko-hrvatskog ekonomskog foruma (Reuters)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović počela je razgovore s azerbajdžanskim domaćinom predsjednikom Ilhamom Alijevim, kojima bi uz političke trebale dominirati gospodarske teme s obzirom na neiskorišteni potencijal koji Hrvatska za sebe vidi u toj zemlji.

“Odnosi Hrvatske i Azerbajdžana su prijateljski, nemamo otvorenih pitanja, ali mislim da imamo ogromne neiskorištene potencijale koji su posebno vidljivi u području gospodarstva”, kazala je Grabar-Kitarović po dolasku u Baku.

Izrazila je uvjerenost da će posjet i razgovori s predsjednikom Alijevim i drugim dužnosnicima, kao i gospodarski forum u utorak, “pridonijeti upravo tome da se konkretiziraju mnogi vidovi suradnje”.

Prostor za ulaganja

Hrvatska svoj prostor vidi ne samo u trgovini nego i u ulaganjima te zajedničkoj suradnji u području energetike, tehnologije, prehrambene industrije, brodogradnje, prometa i turizma.

Osim susreta s Alijevim, Grabar-Kitarović očekuju i razgovori s premijerom Arturom Rasizadeom, predsjednikom parlamenta Ogtajom Asadovim, kao i predavanje na Diplomatskoj akademiji.

Položit će i vijenac na grob bivšeg predsjednika Hajdara Alijeva, koji je bio predsjednik Azerbajdžana od 1993. do 2003. godine, ali je i prije tog razdoblja, u vrijeme Sovjetskog Saveza, bio na čelu te sovjetske republike te zapravo desetljećima dominirao političkim životom Azerbajdžana.

Njega je na izborima 2003. naslijedio sin Ilham Alijev, koji je otad pobjeđivao na svim izborima i vodi Azerbajdžan 13 godina.

Veliki interes privrednika

Grabar-Kitarović će se u utorak s Alijevim obratiti sudionicima azerbajdžansko-hrvatskog gospodarskog foruma, na kojemu se očekuju predstavnici najmanje 35 hrvatskih i stotinjak azerbajdžanskih kompanija.

Činjenica da će na njega doći i azerbajdžanski predsjednik “velika je stvar za Hrvatsku”, ocjenjuje se u hrvatskom izaslanstvu.

Diplomatski izvor ocjenjuje da je posjet šefice hrvatske države iznimno važan za sklapanje poslovnih ugovora, jer Baku “jako drži do posjeta na visokoj razini”. Nakon odlaska visokog izaslanstva važno je i da u Azerbajdžanu ostanu hrvatski predstavnici koji dalje rade na odnosima.

Stoga je i Grabar-Kitarović ponovila kako bi bilo veoma dobro da se što prije Privremeni ured Republike Hrvatske u Azerbajdžanu digne na razinu veleposlanstva. To bi bila, ocjenjuju izvori, i neka vrsta poruke službenom Bakuu koji u Zagrebu već ima svoje veleposlanstvo.

Izvor: Agencije