Ništa od povećanja akciza u BiH

Dio sredstava prikupljenih od povećanja akciza bio bi usmjeren u cestovnu infrastrukturu (AFP)

Zastupnički dom Parlamenta BiH prihvatio je negativno mišljenje Povjerenstva za financije o predloženom Zakonu o trošarinama.

Vijeće ministara treba izaći s novim zakonskim rješenjem. Protiv predloženog Zakona, koji je predviđao povećanje od sedam eurocenti na trošarine za naftu i naftne derivate za financiranje gradnje cesta, bila je oporba i vladajuća Srpska demokratska stranka.

Povećanje trošarina dovelo bi do poskupljenja goriva.  

Time bi se osigurala dodatna sredstva za gradnju autocesta i brzih cesta. Međutim, Povjerenstvo za financije i proračun dalo je negativnu ocjenu predloženom zakonu, uz obrazloženje da bi imao negativan utjecaj na gospodarstvo i same građane.

Nikola Špirić, zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), upozorio je da zakon nije u skladu s onim što su ranije dogovorili dvoje entitetskih premijera.

Izgradnja autocesta

Povećanjem trošarina osiguralo bi se dodatnih 10 feninga (pet eurocenti) za izgradnju autocesta i pet feninga (2,5 eurocenti) za izgradnju cesta.

Sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih poduzeća Autoceste i Ceste u BiH.

Povjerenstvo za financije i proračun Zastupničkog doma nije podržalo principe predloženog zakona, kao ni principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH te Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, koji će se također naći pred državnim zastupnicima.

Izvor: Al Jazeera i agencije