Vučić: Ljubav prema RS-u nije mržnja prema BiH

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska obilježava u subotu, nizom manifestaciju u Banjoj Luci i drugim gradovima, svoj dan – praznik koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Tim je povodom održana svečana akademija, kojoj je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

“Srbija čuva teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a sa komšijama treba da deli dobro i zlo. Srbija je uvek tu, a njena obaveza po Dejtonu je da čuva i štiti RS. Niko neće moći ukinuti RS političkim dekretima, jer tako nije ni stvarana. Stvorio ju je narod RS-a”, poručio je Vučić na akademiji.

“Ljubav Srbije prema RS-u ne znači mržnju prema Bosni i Hercegovini”, dodao je Vučić.

Prethodno se sastao s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom te premijerkom tog bh. entiteta Željkom Cvijanović.

Vučić je u Banju Luku stigao s nekoliko članova Vlade Srbije, a na aerodromu ga je dočekala premijerka Cvijanović.

Odluka Ustavnog suda BiH

Dan RS-a, koji je ustanovljen 9. januara 1992. godine, obilježava se u svjetlu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti tog praznika.

Takvu je odluku Ustavni sud donio nakon što je inicijativu za ocjenu ustavnosti pokrenuo bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a je nedavno proglašeno neustavnim, no u službenoj Banjoj Luci takvu su odluku odbacili.

“Datum obilježavanja Dana RS-a ne može ukinuti nijedan sud u Bosni i Hercegovini, pa ni Ustavni sud, niti bilo kakva voluntaristička volja bilo kojeg pojedinca, ili bilo koga u Sarajevu. Nemoguće je ukinuti Dan RS-a jer postoji samo jedan dan kada je formirana RS, a to je 9. januar”, izričit je bio Dodik.

Zastave u Banjoj Luci

Program obilježavanja Dana RS-a počeo je liturgijom, koju je, u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci, služio patrijarh srpski Irinej.

U povodu obilježavanja Dana RS-a, prenose agencije, Banja Luka je u bojama zastave tog bh. entiteta.

Dan RS-a slavi se u spomen na 9. januara 1992. godine, kada je usvojena deklaracija o uspostavljanju srpske republike Bosne i Hercegovine.

Prema odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, taj datum nije prihvatljiv za sve građane RS-a, jer je deklaracija usvojena bez učešća predstavnika Bošnjaka, Hrvata i ostalih te predstavlja jednostrani akt.

Izvor: Al Jazeera i agencije