Potvrđena optužnica protiv Sakiba Mahmuljina

Mahmuljin će suđenje pratiti sa slobode (Al Jazeera)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv penzioniranog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Sakiba Mahmuljina, kojom se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika te ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica, koju je u decembru 2015. godine podiglo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, Mahmuljina tereti po komandnoj odgovornosti za ratne zločine koje su tokom 1995. godine počinili pripadnici jedinice “El Mudžahidin”, koja je bila u sastavu Trećeg korpusa zaduženog za područje srednje Bosne.

Suđenje sa slobode

U optužnici se navodi da su pripadnici jedinice “El Mudžahidin” tokom borbenih dejstava ubili gotovo 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, prethodno otetih od druge jedinice Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine koja ih je zarobila.

Također se tereti da je kao komandant Trećeg korpusa znao za pripremu tih zločina, a nije ništa učinio kako bi ih spriječio niti je nakon počinjenja poduzeo mjere kako bi počinitelji bili kažnjeni.

U decembru prošle godine Mahmuljin je priveden na saslušanje, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je da mu se odredi jednomjesečni pritvor. Međutim, Sud Bosne i Hercegovine odbio je taj prijedlog te je pušten na slobodu.

Mahmuljin će suđenje pratiti sa slobode. 

Izvor: Agencije