Popravlja se situacija u Knjaževcu

Srbijanski ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da trenutno gotovo 1.500 potrošača u knjaževačkoj općini još nema električnu energiju, ali da se stvari popravljaju svake minute.

Ranije je u općini Knjaževac u Srbiji proglašeno vanredno stanje nakon što je gotovo 4.000 domaćinstava u 66 sela ostalo bez struje.

Kvarove na stupovima za prijenos električne energije prouzrokovali su snijeg i ledena kiša koja je padala tokom noći.

“U ovom trenutku oko 1.500 potrošača još uvek nema električnu energiju, ali do kraja dana, odnosno u večernjim satima taj broj će pasti ispod hiljadu”, rekao je Antić Tanjugu, dodajući da je 16 ekipa s više od 50 montera i dalje na terenu.

Naveo je i da je jasno definiran plan za ujutro, kada će se pridružiti i dodatne ekipe iz Beograda, Kragujevca, Jagodine i Kruševca.

“Apsolutno sam uveren da će u toku sutrašnjeg dana i najudaljenija sela, a podsećam da je Knjaževac jedna od, po površini, najvećih opština u Srbiji sa više od 1.000 kilometara raznih elektroenergetskih mreža, dobiti struju”, rekao je Antić.

Distribucija agregata

On je naveo i da je prvobitno bilo u planu da se u petak, ukoliko ne bude riješen problem u svim selima, tamo gdje to bude potrebno osiguraju agregati.

Međutim, kako kaže, prema posljednjim procjenama, svima će biti osigurana električna energija.

“Značajno je da sam grad nema problema sa električnom energijom i da su najveća sela u knjaževačkoj opštini rešena. Sela koja sad rešavamo su brdsko-planinska, sa malim brojem domaćinstava i stanovnika”, rekao je Antić.

Istakao je da se ti ljudi griju pomoću peći, na drva, da Štab za vanredne situacije ima komunikaciju s njima i da nema nekih većih problema.

“‘Duboko verujem da u ovoj koordinaciji lokalne samouprave, Sektora za vanredne situacije, Elektroprivrede Srbije dosta dobro rešavamo sve probleme na terenu”, zaključio je Antić.

Izvor: Al Jazeera i agencije