Konaković: Zatvoriti škole u kojima se dokaže vršnjačko nasilje

U sukobu Konaković – 'novogradska sekta' pažljivo treba odvagati argumente obje strane (Fena)

Vlada Kantona Sarajevo raspravljala je o smrti četrnaestogodišnjeg dječaka Mahira Rakovca, koji je sebi oduzeo život nakon što je, prema tvrdnjama njegove majke i očuha, bio izložen zlostavljanju u školi, te o radnjama koje su poduzete s tim u vezi. 

Ministarstvu obrazovanja i Upravi za inspekcijske poslove je naloženo da nastave s inspekcijskim pregledima Internacionalne škole u Sarajevu i pojačaju nadzor u ostalim školama u Kantonu.

Ministarstvo obrazovanja također treba posvetiti dodatnu pažnju izmjenama Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i korekcijama, koje bi poboljšale komunikaciju unutar obrazovno-odgojnog procesa.

Vlada će, nakon analize, premijeru Federacije BiH uputiti prijedloge kojima bi se postojeći Zakon o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku mogao poboljšati.

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović je rekao da se kontrole vrše u privatnim i javnim školama.

“Trenutno su urađene neke kontrole, još uvijek na terenu imamo neke kontrole u okviru prosvjetno-pedagoške inspekcije i očekujemo nalaze. Ja ne smijem ništa da govorim sada u javnosti šta se dešava i nadam se da će proces Tužilaštvo jako brzo završiti”, rekao je Kazazović.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je rekao: ”Kada bi se ustanovilo da u bilo kojoj odgojno-obrazovnoj instituciji nastavnici ne znaju da se dešava vršnjačko nasilje, ili što je još gore, da znaju, a da ne prijavljuju, da je osnovana od bilo koga i da smo mi osnivači, ja ću biti zagovornik da se takve ustanove zatvaraju odmah. Bilo koja – i ova i bilo koja, ako se ustanovi da je ovaj stepen krivične odgovornosti pojedinca, učenika, nastavnika, mi ćemo zatvarati takve vrste škola.”

Zajednička sjednica

Povodom smrti učenika Mahira Rakovca, Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine zakazalo je zajedničku sjednicu sa kantonalnim ministrima.

“Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke poziva sva kantonalna ministarstva obrazovanja da se žurno izjasne o mjerama i aktivnostima koje poduzimaju kako bi se spriječio i suzbio svaki oblik vršnjačkog nasilja i zlostavljanja. Također, u vezi s ovim ozbiljnim problemom među djecom i mladima, za srijedu, 13.01.2016. godine, zakazana je i posebna, tematska sjednica Koordinacije ministara obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine, te pozivamo sve ministre da zajedničkim radom potaknemo nastavak rada na suzbijanju vršnjačkog nasilja te unaprijedimo postojeće aktivnosti koje se poduzimaju u kantonima”, stoji u saopćenju Ministarstva.

Očuh i majka tragično preminulog dječaka Dubravko Lovrenović i Alisa Mahmutović, iznijeli su niz optužbi na račun škole tvrdeći kako je Mahir tamo bio izložen sistematskom zlostavljanju zbog kojeg je pretrpio trajnu traumu koja ga je i natjerala da sebi oduzme život.

Kazali su kako su nastavnici u školi znali za to zlostavljanje, a nisu ništa učinili da zaštite dječaka.

Iz škole su se oglasili saopćenjima u kojima su naveli kako ništa nisu znali o navodnom zlostavljanju.

Izvor: Al Jazeera i agencije