Kovač: Hrvatska će pomoći BiH na putu u EU

Hrvatski šef diplomatije za prvi put u inostranstvo odabrao BiH (Anadolija)

Ministri vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač i Bosne i Hercegovine Igor Crnadak najavili su, nakon sastanka u Sarajevu, jačanje bilateralnih odnosa dviju zemalja, ali i konkretnu potporu Hrvatske na putu BiH ka europskim integracijama.

Novi šef hrvatske diplomacije za svoje prvo inozemno odredište u novoj ulozi odabrao je BiH, rekavši kako je to jasan pokazatelj opredjeljenja nove hrvatske vlade da popravi odnose sa susjedima.

“U Hrvatskoj vladi smo odlučili poboljšati odnose sa susjedima. Želimo da stanje koje smo zatekli bude bolje nakon našeg mandata, a tu je na prvom mjestu BiH. Želimo pokazati da postoji kontinuitet hrvatske vanjske politike prema BiH kao stabilne i funkcionirajuće države u kojoj sva tri naroda žive ravnopravno”, kazao je Kovač novinarima nakon sastanka s Crnatkom.

Dodao je kako Hrvatska kao potpisnica Dejtonskog sporazuma ima posebnu odgovorost prema BiH te želi aktivno podržati njezinu kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji.

Hrvatska podrška na putu u EU

Predstavnici vlasti BiH bi 15. veljače u Briselu trebali predati zahtjev za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU, a ministar Kovač je najavio kako će Hrvatska odmah nakon toga poduzeti konkretne mjere kako bi joj pomogla u rješavanju tehničkih zadaća koje se moraju ispuniti.

“Pokušat ćemo pri uzvratnom posjetu ministra Crnatka Zagrebu potpisati sporazum o europskom partnerstvu koji bi pružio okvir za davanje potpore BiH u prvim koracima nakon podnošenja kandidature”, najavio je Kovač

Pojasnio je kako BiH nakon podnošenja zahtjeva za kandidatski status čeka mnogo posla.

Kovač je podsjetio i kako je BiH za Hrvatsku četvrti vanjskotrgovinski partner, te da tu suradnju želi intenzivirati.

Na pitanje kakav će odnos nova hrvatska vlada imati prema BiH kada je riječ o funkcioniranju te države, Kovač je odgovorio kako je želja da se u svemu tome osigura potpuna ravnopravnost hrvatskog naroda uz dogovor s ostalima te je naznačio kako neće biti promjena u odnosu na dosadašnji pristup Hrvatske BiH.

“Želimo da hrvatski narod bude ravnoravan i da se u dijalogu s Bošnjacima i Srbima iznađe rješenje za funkcioniranje države. Pružat ćemo potporu svim narodima da pronađu rješenje koje će sami dogovoriti”, napomenuo je Kovač.

Crnadak: Dolazak Kovača je važna poruka

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je kako je vlastima u njegovoj zemlji veoma važno to što je novi hrvatski ministar vanjskih poslova odlučio u prvi posjet u inozemstvo otići u BiH.

“Mislim da se radi o činu koji predstavlja vrlo važnu poruku potpore BiH na njenom europskom putu i dogovoru tri naroda i dva eniteta. Dogovorili smo se, kao prvi susjedi, jačati bilateralnu suradnju”, rekao je Crnadak.

Prema njegovom mišljenju, ti su odnosi i do sada bili izvrsni, no želi se više i bolje. Zahvalio je i na potpori koju BiH dobiva iz Hrvatske na europskom putu.

“Sada idemo putem koji je Hrvatska prošla ne tako davno i ima mnogo stvari koje nam iz toga mogu biti korisne”, kazao je Crnadak.

Nakon Sarajeva, ministar Kovač će posjetiti Mostar i Široki Brijeg.

Izvor: Agencije