Izetbegović: Radončić se treba braniti sa slobode

"Opredijeljeni smo da očuvamo koaliciju, kojoj nema alternative, u nadi da će se gospodin Radončić ubrzo naći na slobodi", izjavio Izetbegović (Anadolija)

Fahrudin Radončić se treba braniti sa slobode, zajednički je stav njegovih stranačkih kolega iz Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine i vrha Stranke demokratske akcije.

Hapšenje Radončića zadalo je ozbiljan udarac koaliciji dviju stranaka te može loše utjecati i na stanje u Bosni i Hercegovini, poručio je predsjednik SDA i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

“Naravno da je svako nevin, kao i Radončić, dok Sud ne dokaže suportotno. Mislim da, s obzirom na ugled, doprinos i podršku biračkog tijela, zaslužuje da se brani sa slobode”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da je spreman odazvati se pozivu Tužilaštva, ukoliko treba razjasniti situaciju o slučaju imenovanja ambasadorice Bosne i Hercegovine Nermane Hadžijahić u Sloveniji.

Koalicija nema alternative

“Ako su pojedini kadrovi SDA umiješani u ovaj slučaj, biće sankcionirani, jer se mora poštovati stranačka dispcilina”, rekao je Izetbegović.

Kazao je i da bi se “ovaj udarac” mogao loše odraziti općenito na stanje u zemlji, ali i na stanje u bošnjačkom korpusu.

“Opredijeljeni smo da očuvamo koaliciju kojoj nema alternative, u nadi da će se gospodin Radončić ubrzo naći na slobodi”, izjavio je Izetbegović.

Potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić istakao je kako je “svima poznato koliko je truda SBB uložio da poboljša perspektivu i prilike u našoj državi”.

“Ove okolnosti dovele su u pitanje sve. To je donja linija ispod koje ne možemo biti ravnodušni. Sve je otvoreno u vezi s koalicijom. Najmanje očekujemo da se Radončić brani sa slobode. Ovako više ići neće, ali tu smo da vidimo šta dalje”, dodao je.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu lišili su slobode predsjednika SBB-a i delegata u Domu naroda Parlamentarne skuppštine Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa.

Radončićev advokat Dragan Barbarić potvrdio je ranije kako je njegovom klijentu na teret dodana i osnova sumnje za navodnu aferu u vezi s ambasadorskim mjestom u Sloveniji.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, nakon ispitivanja osumnjičenog Radončića, uputilo prijedlog Sudu Bosne i Hercegovine za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana.

Sud Bosne i Hercegovine je potom najavio kako je ročište o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora Radončiću zakazano za srijedu u 16:00.

Ometanje rada pravosuđa

Ranije su u istoj akciji, zbog ometanja rada pravosuđa u predmetu protiv Nasera Kelmendija, uhapšeni sekretar Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman.

Oboje su članovi SBB-a i trenutno se nalaze u jednomjesečnom pritvoru, nakon što je tajnim praćenjem utvrđeno da su pokušali utjecati na svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Kelmendija, vođe jednog od najzloglasnijih kriminalnih grupa na Balkanu.

Kelmendi je svoje kriminalne operacije godinama vodio iz Bosne i Hercegovine, odakle je pobjegao pred hapšenjem.

Uhapšen je na Kosovu i tamo je protiv njega podignuta optužnica na osnovu dokaza prikupljenih u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera i agencije