SDA opredijeljena za koaliciju sa SBB-om

SDA poštuje presumpciju nevinosti po kojoj niko nije kriv dok se drugačije ne dokaže, navodi se u saopćenju (Fena)

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) su saopćili da su opredijeljeni za očuvanje koalicije sa Savezom za bolju budućnost (SBB) u najboljem interesu Bosne i Hercegovine (BiH) i njenih građana.

“Hapšenje Fahrudina Radončića predstavlja ozbiljan izazov za novouspostavljenu koaliciju, što BiH može odvesti u krizu funkcioniranja vlasti sa teškim posljedicama”, navedeno je u saopćenju SDA.

Iz stranke koja je dio vladajuće koalicije na nivou BiH su istakli kako vjeruju da su pravosudne institucije svjesne ovih okolnosti te da će svoj posao obaviti u najkraćem mogućem roku uz striktno poštivanje Ustava, zakona kao i vlastitih obaveza i odgovornosti, te o nalazima obavijestiti javnost.

“SDA poštuje presumpciju nevinosti po kojoj niko nije kriv dok se drugačije ne dokaže. Opredijeljeni smo za očuvanje koalicije sa Savezom za bolju budućnost u najboljem interesu BiH i njenih građana”, zaključak je saopćenja SDA.

Hapšenje lidera SBB-a

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i zastupnik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH jučer je lišen slobode.

On je priveden u nastavku operativne akcije “Lutka 2” zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ometanja rada pravosuđa.

Uz to što je na čelu političke stranke koja je članica vladajuće koalicije na entitetskom i državnom nivou, Radončić je i zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH, no u ovom slučaju nema pravo na imunitet jer je riječ o kaznenom djelu koje nema nikakve veze s njegovim radom u Parlamentu.

Izvor: Agencije