Makedonski premijer Gruevski podnio ostavku

Makedonski premijer Nikola Gruevski u petak je parlamentu Makedonije podnio ostavku, prema kalendaru dogovorenom s Europskom unijom u svrhu održavanja prijevremenih izbora u proljeće.

Međutim, kako je najavio, ona će biti aktivirana tek ako tijekom dana dobije čvrsta jamstva da neće biti pomicanja datuma izbora kako je već tražila oporba, pozivajući se na probijanje rokova dogovorenih reformi koje trebaju osigurati demokratske izbore.

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn, koji je posredovao u sporazumu iz lipnja 2015., doputovao je u Skoplje kako bi smirio napetosti jer se strahuje da bi oporba mogla odgoditi izbore koji bi se, neslužbeno, trebali održati 24. travnja.

“Jesu li ispunjeni uvjeti za organiziranje fer i demokratskih izbora, trebaju priopćiti institucije koje ih trebaju organizirati, potrebna je njihova procjena”, rekao je predsjednik DUI-ja Ali Ahmeti.

“Imperativ su reforme u biračkom spisku i medijima. Danas razgovaramo o svim detaljima i svi koji smo unutar procesa trebamo časno pristupiti ispred građana kako bi oni mogli slobodno izraziti svoju volju. Oporba je jedan od glavnih faktora u osiguranju kristalno čistih predizbornih i izbornih aktivnosti”, rekao je predsjednik Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev.

Prijelazni premijer saveznik Gruevskog

Predsjednik parlamenta Trajko Veljanoski potvrdio je da je ostavka stigla u Sobranje, dodajući da će pričekati ishod razgovora Hahna i stranačkih čelnika prije nego što zastupnicima stavi ostavku na glasanje.

Vladajuća stranka VMRO-DPMNE imenovala je glavnog tajnika stranke Emila Dimitrieva, saveznika Gruevskog, za prijelaznog premijera do izbora, prenosi Hina.

Vlada premijera Gruevskog bila je lani zasipana optužbama da je provodila protuzakonit nadzor, uplitala se u rad medija i pravosuđa, lažirala izbore, a imenovanja na ključne dužnosti provodila po rođačkom i ortačkom ključu.

Optužbe su kulminirale objavom transkripata prisluškivanja koje je, navodno, provodila Vlada, a javnosti prezentirala oporba. Gruevski je odbacio sve optužbe i tvrdi da je žrtva urote.

Analitičari drže da je odlučnost kojom Gruevski želi održati izbore znak njegova uvjerenja da će VMRO-DPMNE ponovno pobijediti. 

Izvor: Al Jazeera i agencije