Zaražena stabla uništavaju šume u RS-u

Prema istraživanju Svjetske banke, Bosna i Hercegovina je među zemljama Jugoistočne Evrope najbogatija šumom.

U bh. entitetu Republika Srpska šume pokrivaju više od polovine teritorije. Međutim, posljednjih godina se suše, zbog napada crva potkornjaka. No, zbog zaraze koja je zahvatila stabla, stručnjaci kažu da je situacija alarmantna. Započeti su i pregovori s vlasnicima privatnih šuma, jer je i ta područja zahvatila zaraza, izvijestila je reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Šumari u Han Pijesku redovno nailaze na osušena stabla. Počelo je, kažu, prije šest godina. A situacija je i dalje alarmantna.

Guranje problema pod tepih

“Potkornjak se ubuši, odvoji koru od ostalog dijela debla. Fiziološki prestane da ide voda u vrh stabla i ono, faktički, odumire”, objašnjava Ttomislav Mandić iz Šumskog gazdinstva Visočnik iz Han Pijeska.

Jednom zaraženo drvo se osuši za mjesec dana i može dodatno zaraziti novih 60 stabala. U Javnom preduzeću Šume RS-a kažu da je slična situacija na području cijelog entiteta.

“Stručna lica Generalne direkcije izašla su na teren, konstatovali stanje, uradili izvještaj, obavijestili Upravu, predložili mišljenje, a Uprava preduzeća je donijela odluke, koje treba provesti da bi se sanacija što prije završila”, kaže Rada Maunaga, stručna saradnica u JP Šume RS iz Banje Luke.

Naredili su, kažu, svim šumskim gazdinstvima da rasporede feromonske zamke za hvatanje potkornjaka, a osušena stabla da što prije posijeku. 

Pojedina šumska gazdinstva zatražila su pomoć stručnjaka Šumarskog fakulteta. Profesor Zoran Stanivuković tvrdi da, prema situaciji, koju je zatekao na terenu, loše stanje u JP Šume RS negativno utječe na brigu o šumama.

“S obzirom da je taj problem sušenja šuma u javnom preduzeću dugo godina guran pod tepih, to je tako moglo dok problem nije eskalirao. Sada je postao vidljiv svakome”, kaže Stanivuković.

Žive u zoni kore

Uprava šuma, prema mišljenju Ministarstva poljoprivrede, preduzela je sve što se može na suzbijanju suše, ali nisu sigurni da li su sva gazdinstva zatraženo i provela na vrijeme. Priznaju da je problem i dalje neriješen. Ponovo su uveli obavezu skidanja kore ukinutu 2009. godine zbog ušteda.

“Početkom ove godine je izmjena Pravilnika o sječi i izradi stabala, gdje je uvedena mjera i obaveznog koranja, odnosno skidanja kore sa posječenog oboljelog drveća, jer potkornjaci upravo nastanjuju, odnosno žive u zoni kore”, kaže Goran Zubić iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a.

“Ja lično mislim da bi trebalo uvesti skidanje kore i u redovnoj sječi, da je to jedan od ključnih momenata, koji bi zaustavio gradaciju potkornjaka”, mišljenja je Tomislav Mandić iz Visočnika.

U Ministarstvu procjenjuju da je šteta veća od 500.000 eura godišnje.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera