Odbijena inicijativa za smjenu Vlade FBiH

Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja aktuelnom sazivu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nije dobila većinsku podršku na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Za smjenu je glasalo 19 delegata, jedan je bio suzdržan, a protiv je bilo njih 31.

Inicijativu su prije tri mjeseca pokrenula 24 delegata, najviše članovi Socijaldemokratske partije BiH, a potom i Saveza za bolju budućnost BiH, Naše stranke i Demokratske fronte.

Prije nego je Dom naroda Federalnog parlamenta odbacio inicijativu za smjenu aktuelne Federalne vlade, premijer FBiH Fadil Novalić je predstavio Vladino izjašnjenje o navodima koje su potpisnici te inicijative naveli kao razloge za smjenu.

Aktivnosti Vlade

Pošto su kao jedan od krupnih razloga naveli da se Vlada neobzirno odnosi prema penzionerima i urušava penzioni fond, premijer se fokusirao na nedavne aktivnosti Vlade koje su, kao je kazao, upravo na tragu stabilizacije penzionog fonda i uredne isplate penzija.

Rekao je i da aktuelna Vlada u veoma teškim naporima nastoji ispraviti ono što je u ovoj oblasti urađeno pogrešno u prethodnom mandatu te odbacio naredne navode potpisnika da Vladini članovi ne prisustvuju sjednicama Parlamenta.

Povodom tvrdnji potpisnika inicijative da se Reformska agenda „kreira i realizira daleko od očiju javnosti i Parlamenta“, Novalić je istakao napore koje je njegova Vlada uložila na usaglašavanju i usvajanju Agende kao procesu u koji su bili uključeni Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Srpske, a ona, Federalna vlada, odigrala krupnu ulogu.

Jedan od potpisnika inicijative za smjenu Vlade, Slaviša Šućur (Socijaldemokratska partija BiH) kazao je da ne osporava Vladine učinke, ali i da je neodrživa sadašnja situacija u kojoj se, po njegovim riječima, ne može definirati „koja je to (parlamentarna) većina koja stoji iza aktuelne Vlade”.

“Dakle, treba da se konstatira ili da Vlada nema podršku ili da se identificira većina u Parlamentu koja je podržava“, rekao je Šućur.

Inicijativa za smjenu Vlade

On i 23 istomišljenika, potpisali su inicijativu za smjenu Vlade prije više od tri mjeseca.

Inicijativi su se potpisima pridružili i članovi Saveza za bolju budućnost BiH, ali su oni danas izjavili da odustaju pa su glasali protiv smjene Vlade.

Ostali supotpisnici inicijative, članovi Demokratske fronte i Naše stranke, ostali su kod prvobitnog stava.

Da bi inicijativa prošla, trebalo je najmanje 28 glasova podrške od ukupno 54 delegata, koliko Dom naroda trenutno ima.

Izvor: Agencije