Privedeno nekoliko zvaničnika u BiH

Ova policijska akcija se provodi i na području Tuzlanskog kantona, gdje je priveden poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona Mersed Šerifović (Al Jazeera)

Više osoba, među kojima i nekadašnji ministar poljoprivrede Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović, privedeno je jutros zbog zloupotrebe dodjele poljoprivrednih podsticaja, potvrdio je za agenciju Srna izvor iz Federalne uprave policije (FUP).

Isti izvor navodi da je Lijanović priveden u Širokom Brijegu po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona koje protiv njega vodi istragu.

Ova policijska akcija se provodi i na području Tuzlanskog kantona, gdje je priveden poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona Mersed Šerifović.

Pripadnici Federalne uprave policije privest će Lijanovića u tuzlansko tužilaštvo.

Privođenje političara iz Tuzlanskog kantona

Bh. mediji navode da su u akciji privedeni i Edin Ajanović, aktuelni ministar trgovine i turizma u Vladi Tuzlanskog kantona i ministar poljoprivrede u prošlom sazivu, kao i zamjenik ministra poljoprivrede u Posavskom kantonu.

˝Lijanović je osumnjičen da je, dok je obavljao funkciju ministra u Vladi FBiH, organizovao udruženje u kojem su bile i ostale osumnjičene osobe, radi činjenja krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, a vezano uz isplatu podsticaja u poljoprivredi na području Tuzlanskog kantona i šire u FBiH u periodu od najmanje tri godine, od 2011. do kraja 2014. godine˝, izjavio je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK.

Radi se isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011, 2012. i 2013. godini, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

˝Lijanović je osumnjičen da je organizovao udruženje koje je uslovljavalo poljoprivrednike da, prilikom i nakon isplate podsticaja u poljoprivredi, pripadnicima udruženja u gotovini isplaćuju polovicu uplaćenih podsticaja. Postoje osnovi sumnje da su Lijanović i članovi udruženja u ovom periodu sebi protivpravno pribavili oko 700.000 KM, te da su, također uslovljavanjem poljoprivrednika, pokušali sebi pribaviti veći iznos novca, na što pojedini poljoprivrednici nisu pristajali˝, rekao je Arnautović

Sud BiH ukinuo je prošle sedmice mjere zabrane kretanja Jerku Ivankoviću, koje su mu određene nakon što je priveden u septembru 2014. godine po nalogu Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je u septembru 2014. godine naložilo privođenje Jerka Ivankovića Lijanovića, njegove trojice braće, te još nekoliko osoba zaposlenih u njihovim preduzećima osumnjičenim za organizovani kriminal, neplaćanje poreza i pranje novca, prenosi Srna.  

Izvor: Agencije