Mektić: BiH može primiti 5.000 izbjeglica, nakon toga zatvara granice

Mektić je rekao da u Bijeljini ima određenih napuštenih fabrika koje bi se mogle pretvoriti u prihvatne centre (Al Jazeera)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je da će u slučaju ulaska izbjeglica u BiH država biti primorana da zatvori granicu nakon što budu popunjeni svi kapaciteti za njihov smještaj, a ne bude postojao koridor kojim bi oni mogli nastaviti put prema zapadnoj Evropi.

Pojasnio je da nakon zatvaranja granice između Srbije i Mađarske postoji mogućnost da bude zatvorena i granica između Srbije i Hrvatske, što bi značilo da oni koji uđu u BiH nemaju gdje dalje otići.

Mektić je istakao da je BiH spremna da osigura tranzit za izbjeglice ukoliko bude uspostavljen koridor za njihov prolazak prema zapadnoj Evropi, te da im u tom tranzitu pruži svu neophodnu pomoć i podršku.

Precizirao je da BiH trenutno ima kapacitete za smještaj do 5.000 tih osoba, te da još nijedna izbjeglica nije uočena na bh. granicama.

Prema Mektićevim riječima, najizglednija mogućnost da izbjeglice pređu granicu BiH postoji na području Bijeljine, dok za područje Trebinja to nije izgledno.

Smještaj za izbjeglice

Kada je riječ o smještajnim kapacitetima, Mektić je rekao da u Bijeljini ima određenih napuštenih fabrika koje bi se mogle pretvoriti u prihvatne centre.

Također, stotinjak izbjeglica može biti smješteno u Azilantski centar u Sarajevu, a ukoliko to bude neophodno, mogu se, rekao je Mektić, napraviti prihvatni centri po uzoru na onaj u Hrvatskoj, gdje je iskorišten prostor Velesajma u Zagrebu.  

U Vijeću ministara, dodao je, konstantno su na vezi sa lokalnim zajednicama, za koje se pretpostavlja da će u njih stići izbjeglice. 

“Vijeće ministara je spremno i mora pomoći tim zajednicama da adekvatno odgovore ovom problemu”, naglasio je Mektić.

Dolazak izbjeglica očekuje se tokom dana

Istovremeno je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam ocijenio da bi se izbjeglice mogle već tokom dana uputiti prema BiH.

“Ono što je jako bitno jeste da se zatvaranjem granice u susjednoj državi stvara jedan čep i izbjeglice nemaju mogućnost prolaska dalje prema zemljama EU. To je ono čega se bojimo. Dakle, da bi taj čep mogao proizvesti skretanje rute prema Bosni i Hercegovini”, rekao je Nizam za medije u BiH.

Pri tome je najavio da su vlasti spremne smjestiti 700 izbjeglica.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada