Korenica: Prvi stanovi za raseljene u regiji

U okviru regionalnog programa stambenog zbrinjavanja prvi su korisnici dobili ključeve svojih stanova.

Riječ je o programu u kojem učestvuju Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora, a koji bi u konačnici trebao stambeno zbrinuti 27 hiljada porodica u sve četiri zemlje.

Stambena zgrada u hrvatskom gradu Korenici prva je sagrađena u okviru tog projekta, vrijednog ukupno više od 500 miliona eura.

Porodica Anđić je iz bosanskohercegovačkog grada u ratu doselila u Knin.

Sada prvi put imaju trajno riješeno stambeno pitanje.

Kraj selidbama

“Napokon ću riješiti za cijeli život. Neću se morati više seliti”, kaže Velimir Anđić.

Dosta je seljenja i Milanu. Do rata je u Korenici imao stanarsko pravo, u ‘Oluji’ izbjegao u Srbiju, a otkako se vratio – čeka.

“Dobio sam krov nad glavom i ja sam prezadovoljan”, kaže Milan Stanić.

Na pitanje kada će useliti, kaže: “Pa, Boga mi za dva-tri dana najdalje, odmah, što prije, to bolje.”

U Korenici je 29 porodica dobilo ključeve stanova, no to je tek početak.

Projekt bi ukupno trebao zbrinuti 73.500 osoba. Najviše u Srbiji, 45 hiljada, u BiH 14 hiljada, osam i po hiljada u Hrvatskoj, te šest hiljada u Crnoj Gori.

Zahvaljujući saradnji i razmjeni podataka između zemalja, niko od korisnika ne može dobiti stan na dva mjesta.

“Nakon 20 godina i nakon analiziranja situacije u pogledu povratka i integracije, postalo je potpuno jasno da najveći broj izbjeglica će se ipak integrisati u zemljama u koje su izbegli”, kazala je Danijela Popović Roko, pomoćnica komesara za izbjeglice Srbije.

Mogućnost izbora

“Ali im dajemo mogućnost da se opredijele da li žele povratak ili žele lokalnu integraciju i u tom dijelu postoji suradnja između nas, da smo sigurni da je jedna obitelj dobila rješenje samo na jednom mjestu i da tako imamo mogućnost za sve ostale”, ističe Mirela Stanić Popović iz Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Hrvatske.

Hrvatska je najdalje odmakla, jer osim Korenice pri kraju su i projekti u Glini i Kninu. U ostalim zemljama će stotine porodica iduće godine dobiti ili stanove ili obnovu kuća.

Projekt je vrijedan 584 miliona eura, koji su se počeli prikupljati na donatorskoj konferenciji prije tri godine. Predviđa se da će trajati još skoro pet godina.

“Ovaj projekt nije samo stambeno zbrinjavanje, ovo je odličan primjer šta se sve može postići kada četiri zemlje rade zajedno i kada imaju zajednički cilj. Ovo je najvažnija lekcija koju smo naučili: regionalna saradnja donosi veliku korist”, Marija Sepala, zvaničnica Razvojne banke Vijeća Evrope

Tokom rata u regiji su raseljene stotine hiljada osoba. Nakon 20 godina, većina njih pronaći će svoje trajno mjesto za život.

Izvor: Al Jazeera