CG: Veći broj turista ne znači i više novca

Crna Gora zabilježila je rekordno dobru ljetnu turističku sezonu, pokazuju podaci nacionalne turističke organizacije. No, ugostitelji se žale da povećan broj turista ne mora značiti i dobru zaradu, izvijestila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Milion i 400 hiljada turista bilo je do kraja augusta u Crnoj Gori, a mnogi su aranžmane rezervirali i za jesen.

“Sviđaju nam se plaže, more, lokalna kuhinja, morska hrana, sve je dobro”, kaže Nick, turista iz Ukrajine.

“Ovdje smo prvi put. Fino je, cijene su veoma dobre, sviđa nam se”, kaže Sergei iz Rusije.

“Imate stare gradove, prirodu, sve je lijepo, a cijenimo i ljubaznost stanovništva. Možemo reći sve pozitivno”, kazao je Yvon, turista iz Belgije.

Zadovoljni su i hotelijeri. Sezona koja nije obećavala, zbog krize na ruskom i ukrajinskom tržištu, koje je jedno od najvažnijih za Crnu Goru, ipak je dovela goste. Na to je, smatraju hotelijeri uticala i njihova odluka da smanje cijene.

Povećane posjete nacionalnim parkovima

“Te cijene su išle dolje čak i do 30 posto, i to se odrazilo na povećanje prometa čak i sa tog tržišta, i sa tom novom cjenovnom politikom, koja podrazumijeva unapređenje naših usluga koje su evidentne. Mi smo se jako kvalitetno plasirali na ona tržišta koja nam obezbjeđuju šestomjesečnu sezonu, a to su tržišta zapadne Evrope i Skandinavije”, kaže hotelijer Dragan Ivančević.

U nacionalnoj turističkoj organizaciji kažu da se organizirana promocija isplatila jer je sezona rekordna. Broje devet miliona noćenja i rast posjete, ne samo na primorju već i na sjeveru države.

“Značajan rast od 50 posto u noćenjima, a ono što isto raduje su posjete nacionalnim parkovima, kojih je za prvih osam mjeseci nešto oko 320 hiljada, što je značajno povećanje u odnosu na isti period prošle godine”, kaže Emil Kukalj iz Turističke organizacije Crne Gore.

Ali dio turističkih uposlenika sezonu ocjenjuje prosječnom.

Više u videosnimku…

Izvor: Agencije