Uzvratni demarš Srbije Hrvatskoj zbog ‘Oluje’

Iz Srbije poručili da "ovakve i slične izjave i postupci, nanose ozbiljne negativne posledice po ukupne bilateralne odnose" (Tanjug)

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije saopćilo je danas kako je uručilo protestnu notu otpravniku poslova ambasade Republike Hrvatske u Beogradu Ivanu Saboliću povodom, kako se navodi, neprihvatljivih izjava i postupaka prilikom obilježavanja 20. godišnjice vojne akcije Oluja u Hrvatskoj.

„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava najoštriji protest Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske povodom neprihvatljivih izjava i postupaka prilikom obeležavanja 20. godišnjice vojne akcije Oluja, tokom koje je ubijeno preko 2.000 civila i trajno prognano više od 200.00 Srba, državljana Republike Hrvatske“, navodi se u demaršu, saopćeno je iz ministarstva.

Antifašistička tradicija

Kako ističe Ministarstvo, u prisustvu najviših hrvatskih zvaničnika, u Kninu su 5. augusta 2015. godine uzvikivane parole koje predstavljaju ne samo govor mržnje, nego i poziv na linč i uništenje Srba (Ubi, ubi, Srbina, Za dom spremni, Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina…), uz isticanje fašističkih simbola Nezavisne Države Hrvatske, u godini kada Europa obilježava 70 godina od pobjede nad fašizmom.

„Ovakvo ponašanje je apsolutno suprotno civilizacijskim i evropskim vrednostima, kao i antifašističkoj tradiciji Evropske unije i predstavlja najgrublje kršenje ljudskih i manjinskih prava, garantovanih od strane međunarodnih organizacija u kojima je i Republika Hrvatska član. Ovakvi postupci podstiču ponovno ubijanje i progon Srba u Republici Hrvatskoj“, istaklo je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u demaršu.

Oštar protest

Također se ističe da Republika Srbija očekuje od Republike Hrvatske, kao punopravne članice EU, da ispuni sve obaveze koje je preuzela članstvom u EU, posebno po pitanju zaštite manjina, povratka i integracije prognanih lica.

„Imajući u vidu da ovakve i slične izjave i postupci, nanose ozbiljne negativne posledice po ukupne bilateralne odnose, kao i političku stabilnost u regionu, Republika Srbija očekuje da organizatori i počinioci navedenih dela budu kažnjeni shodno zakonima i međunarodnim konvencijama.“

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije navelo je da „koristi i ovu priliku da Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske ponovi izraze svog poštovanja“.

Zagreb traži sankcije

Ranije danas hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je oštar protest otpravnici poslova ambasade Srbije u Hrvatskoj, Bosi Prodanović, uz zahtjev da Vlada Srbije što prije sankcionira one koji su jučer pred hrvatskom ambasadom u Beogradu palili zastave te države.

U protestnoj noti izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, ocijenjene su kao „netačne, uvredljive, nedopustive i neodgovorne“, prenijela je Hina.

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova, Željko Kuprešak, u protestnoj noti navodi da je apsolutno nedopustivo da Vojislav Šešelj s nekolicinom svojih pristalica i neometan od strane policije, jučer pali hrvatsku zastavu i svojim izjavama podsjeća na retoriku iz devedesetih, prenela je Hina.

Izvor: Agencije