UN: Međusobne optužbe Dačića i Thacija

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak je raspravljalo o situaciji na Kosovu i misiji UNMIK-a.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozdravio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine. On je imenovao novog specijalnog izaslanika Zahira Tanina, koji će dužnost preuzeti početkom septembra.

Danas je preovladavao izraženo oštar odnos između ministara vanjskih poslova Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hashima Thacija. Njihovi govori bili su puni optužbi pa čak i ličnog animoziteta, javlja reporter Al Jazeere, Ivica Puljić.

Dačić se prvi obratio i istakao da se nad pripadnicima srpskog naroda primjenjuju dupli standardi.

Naveo je primjer povratnika na Kosovo gdje se vratilo samo 1,9 posto stanovnika koji su, kako je kazao, često izloženi napadima, a pritom nemaju nikakvu zaštitu.

Ovim je ugrožen pravoslavni identitet na Kosovu, rekao je ministar vanjskih poslova Srbije.

Zahtjev Kosova za članstvo u UNESCO-u

”Podsetiću da mi o ovome razgovaramo u Briselu, ali kakav je to razgovor u Briselu kada se nikada ne spomene mogućnost  da će Kosovo tražiti prijem u UNESCO ili u Interpol? Kada se stavi na dnevni red razmatranje o vlasništvu imovine i objekata Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, a onda iza leđa Srbije pokušavate da  zaobiđete ovaj Savet bezbednosti, Rezoluciju 1244, da na osnovu toga tražite prijem u organizaciju, koja treba da se bavi kulturnim nasleđem, koje je od strane UNESCO-a proglašeno svjetskom baštinom u opasnosti. Od koga je proglašeno u opasnosti? Pa od vas koji tražite prijem u UNESCO”, poručio je Dačić.

Dačić je također istakao da je nemoguće osuđivati grupu Islamska država Irak i Levant koja na Bliskom istoku uništava kulturno-historijsko nasljeđe, a s druge strane podržavati cilj Kosova da postane član UNESCO-a, javlja Puljić.

Thaci je kazao: „Pokušaji za blokiranje ovog članstva su u suprotnosti sa sporazumom koji smo u aprilu potpisali gospodin Dačić i ja u Briselu. Moram odgovoriti na pitanje, je li kulturno nasljeđe sigurno na Kosovu i mogu potvrditi da jeste – sigurnije je nego što je bilo ranije. Štite ga moderni pravni okviri, koje je odobrio gospodin [Martti] Ahtisaari, a koje je podržao generalni sekretar UN-a, kao i Parlament Kosova. Policija štiti 94 posto objekata SPC-a, naše stanovništvo je zadovoljno zaštitom”.

On je dodao da Kosovo ulaže napore u vezi sa osnivanjem Specijalnog suda, gdje bi se procesuirali bivši pripadnici nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova koji se sumnjiče za ratne zločine.

Thaci je ponovio najave koje je iznio u UN-u u maju, rekavši da će Kosovo uputiti tužbu protiv Srbije za genocid.

Dodao je da je na Kosovu silovano 20.000 albanskih žena za šta će, kako je rekao, također biti tražena pravda.

”Mi ne tražimo vaše dopuštenje ni za šta, mi smo nezavisna država”, rekao je Thaci, obraćajući se Dačiću.

Izvor: Al Jazeera