Kosovo: Iduće sedmice o specijalnom sudu

Skupština Kosova glasat će naredne sedmice o amandmanima na Ustav Kosova, koji omogućavaju osnivanje specijalnog suda za procesuiranje navodnih ratnih zločina pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova. Ovo je potvrdio zamjenik kosovskog premijera i predsjednik Demokratske partije Kosova Hashim Thaci, nakon sastanka s poslanicima svoje stranke.

“Razgovarali smo o daljem radu na ustavnim amandmanima koji se tiču osnivanja specijalnog suda. Moja preporuka je da se tokom naredne sedmice raspravlja o tome u Skupštini Kosova, kako bi se glasalo o osnivanju specijalnog suda. To je u interesu kosovske politike, prošlosti i budućnosti društva i institucija naše zemlje. Time se nastavlja produbljivanje partnerstva s Evropskom unijom, NATO-om i Sjedinjenim Američkim Državama, s kojima dijelimo iste vrijednosti i interese, i to će se desiti naredne sedmice”, rekao je Thaci.

Istovremeno raste pritisak međunarodne zajednice da se što prije osnuje specijalni sud. Opozicija je najavila da neće podržati ustavne promjene.

Protivljenje osnivanju suda

“Vladajuća koalicija ima dvotrećinsku većinu neophodnu za promenu Ustava, ali manji dio poslanika iz vladajuće Demokratske partije Hashima Thacija, i danas je ponovio da ovim promenama neće dati svoju podršku. Ipak, vladajuća koalicija je ubeđena da su obezbedili dovoljan broj poslanika koji će podržati ustavne promene”, izvijestio je iz Prištine reporter Al Jazeere, Avni Ahmetaj.

“Protiv ovih promena i osnivanja specijalnog suda su i opozicione stranke, koje su najavile da će se sutra [četvrtak] sastati kako bi se dogovorili o zajedničkoj strategiji. U specijalnom sudu, koji je zamišljen kao veće unutar kosovskog pravnog sistema, trebale bi biti angažovane isključivo međunarodne sudije i tužioci, a sedište bi trebalo da bude van Kosova”, kaže Ahmetaj.

U junu vladajuća koalicija nije uspjela osigurati većinu za ustavne promjene. Tim promjenama se protivila grupa poslanika iz Thacijeve stranke.

Izvor: Al Jazeera