Cerar prozvao Hrvatsku za špijunažu

Dan nakon što su objavljeni audiosnimci navodnih dogovora slovenske strane o arbitražnom postupku o granici Hrvatske i Slovenije, akteri snimaka podnijeli su ostavke.

Slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sokolec, o svojoj je ostavci obavijestio Sud, a Simona Drenik, voditeljica Odjela za međunarodno pravo u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova, ostavku je ponudila predsjedniku slovenske Vlade i ministru vanjskih poslova.

Iz audiosnimaka, jučer objavljenih u hrvatskim medijima, zaključuje se da su protivno pravilima, sudac Arbitražnog suda i slovenska zastupnica, razgovarali o postupku, te da će dvije trećine Piranskog zaljeva pripasti Sloveniji. 

I ministrica vanjskih poslova Hrvatske, Vesna Pusić, rekla je kako ne isključuje mogućnost potpunog povlačenja iz arbitražnog postupka.

“Ovo nije trenutak da se odluke donose na prečac, mi cijeli arbitražni postupak shvaćamo vrlo ozbiljno. Temeljem utvrđenih činjenica donijet ćemo odluku, uključujući i mogućnost da se izađe iz cijelog postupka ako se procjeni da je on kompromitiran do te mjere.”

Al Jazeera saznaje da će Vlada Republike Hrvatske zbog afere zatražiti vanrednu sjednicu Sabora. 

‘Špijunske metode’

O ovome skandalu, očitovao se i slovenski premijer Miro Cerar.

Tvrdi kako njegova Vlada nije upoznata sa navodnim razgovorima s arbitražnim sucem, ali kako očekuje da oni koju su sudjelovali u ovome preuzmu odgovornost.

Cerar je u srijedu, odmah nakon objave Večernjeg lista o snimljenim razgovorima, rekao da cijelu stvar neće komentirati, sve dok ne bude poznata presuda arbitraže, ali da se “očito radi o pokušaju utjecaja na presudu” od strane Hrvatske.

On se osvrnuo na neke ocjene u Sloveniji da je Večernji list do materijala došao od hrvatskih obavještajnih službi, rekavši: “To da neko povezan s hrvatskom stranom koristi špijunske metode čini mi se nečuvenim.”

Večernji list je objavio informacije iz, kako navode, transkripata razgovora slovenskog člana Arbitražnog suda i slovenske zastupnice pred sudom iz Ministarstva vanjskih poslova, u kojima se navodno vidi da joj je slovenski član Suda prenosio detalje iz povjerljive rasprave predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara.

Šef Vlade Slovenije pozvao je na nastavak arbitražnog postupka i nezavisan rad Tribunala.

Povlačenje iz arbitražnog postupka

Dok hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova razmišlja o daljnjim koracima, bivši predsjednik Ivo Josipović, te najveća opozicijska stranka Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), traže da Hrvatska odmah izađe iz arbitražnog postupka.

Hrvatska je pismom obavijestila Evropsku uniju o navodima da je slovenska strana kršila nezavisnost i nepristranost postupka arbitraže te razmatra sve mogućnosti, a ovisno o istrazi, ne isključuje ni izlazak iz arbitraže, izjavila je Pusić, prenosi agencija Hina.

Večernji list je objavio informacije iz, kako navode, transkripata razgovora slovenskog člana Arbitražnog suda i slovenske zastupnice pred sudom iz Ministarstva vanjskih poslova, u kojima se navodno vidi da joj je slovenski član Suda prenosio detalje iz povjerljive rasprave predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara.

Prenio je tako, piše Večernji list, izjavu koju je pripisao predsjedniku Suda, prema kojoj je on rano u postupku rekao kako su “Slovenci dobili što su htjeli na moru” te da najmanje dvije trećine Piranskog zaljeva ide Sloveniji.

Izvor: Al Jazeera i agencije