Ivanić: U Beogradu razgovor o napadu na Vučića

Bosna i Hercegovina je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje SR Jugoslavije Međunarodnom sudu pravde u Hagu (Arhiva)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, očekuje da će tokom predstojećeg susreta članova tog bh. tijela sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu biti prilika za neformalni razgovor o sumnjama koje se pojavljuju u vezi sa napadom u Srebrenici.

Ivanić smatra da je neko od bošnjačkih političara morao sve vrijeme biti uz šefa Vlade Srbije tokom komemoracije 11. jula u Srebrenici i na taj način mu dati svojevrsnu zaštitu.

„To se, nažalost, nije dogodilo“, rekao je Ivanić, koji sutra završava osmomjesečni mandat na poziciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a zamijenit će ga hrvatski predstavnik Dragan Čović.

Ivanić je podsjetio je da je njegov bošnjački kolega Bakir Izetbegović, pozvao Vučića da dođe u Potočare i da mu je garantirao sigurnost.

Ponovio je da je pokušaj usvajanja rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a ostavio posljedice u odnosima dva naroda i dvije države, ali i da je Srbija doživjela da joj odbiju posjetu predsjednika, a da joj premijera na komemoraciji kamenuju.

Rotacija u Predsjedništvu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH od 17. jula, po načelu rotacije, bit će član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Dragan Čović.

„Od 17. srpnja 2015. godine dužnost predsjedatelja Predsjedništva BiH, po načelu rotacije, u narednih osam mjeseci preuzima član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dr. Dragan Čović“, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ova rotacija se odvija na osnovu člana V stav 2. b. Ustava Bosne i Hercegovine, a u vezi s članom 5. stav 2. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj: 10/13 i 32/13).

Čović će predsjedavanje preuzeti od dosadašnjeg predsjedavajućeg Mladena Ivanića, člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda.

Izvor: Agencije