Hrvatska će prihvatiti stotine izbjeglica

Premještanje izbjeglica je odgovor na brojne humanitarne katastrofe koje se u posljednjem periodu događaju na Sredozemlju (Reuters)

U iduće dvije godine Hrvatska će prihvatiti do 550 izbjeglica iz zemalja izvan Evropske unije i tako zajedno s ostalim članicama EU-a pomoći Grčkoj i Italiji koje trpe pojačan pritisak na azilni sistem, odlučeno je u četvrtak na sjednici Vlade.

Vlada je donijela odluku o premještanju i preseljenju državljana trećih zemalja koji ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite.

Odgovor je to na brojne humanitarne katastrofe koje se u posljednjem periodu događaju na Sredozemlju, te posljedično na pojačan pritisak na azilni sistem Italije i Grčke u koje dolazi veliki broj tražitelja međunarodne zaštite i veliki broj raseljenih osoba iz Sirije.

Odluka se donosi na temelju zaključaka Evropskog vijeća o pružanju pomoći za 60.000 osoba, donesenih krajem juna, kojima se od država članica EU-a traži da do kraja jula usvoje programe premještanja i preseljenja.

Pritisak na Italiji i Grčkoj

Riječ je o provođenju privremenog i iznimnog premještanja 40.000 osoba, kojima je potrebna međunarodna zaštita, iz država članica pod najvećim pritiskom, Italije i Grčke, u druge države članice tokom dvije godine te preseljenju 20.000 raseljenih osoba kojima je nedvojbeno potrebna međunarodna zaštita.

Hrvatska će tako prihvatiti 150 osoba po osnovu preseljenja i 400 osoba po osnovu premještanja, a Vlada ove države će radi toga osnovati i Međuresornu radnu grupu sastavljenu od predstavnika tijela u čijoj nadležnosti su poslovi i zadaće u vezi s prihvatom, smještajem i integracijom izbjeglica.

U prvoj polovini ove godine je u Njemačkoj 179.037 osoba podnijelo zahtjev za azil (159.927 prvi put i 19.110 ponovljeno), što je 132,2 posto više nego u istom periodu lani.

Kada je riječ o zemljama iz kojih je u prvoj polovini ove godine stiglo najviše zahtjeva za azil, statistika kaže da su to Sirija, Kosovo, Albanija, Srbija, Irak, Afganistan, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Eritreja i Nigerija.

Izvor: Agencije