Srebreničke majke obilaze stratišta u Podrinju

Prisjećajući se genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i okolnim selima, počinjenog u ljeto 1995. godine, porodice žrtava danas obilaze stratišta na kojima su ubijani Bošnjaci i mjesta masovnih grobnica na području Podrinja.

Posjetu masovnim stratištima Bošnjaka, dva dana nakon obilježavanja 20. godišnjice srebreničkog genocida, organizuju udruženja: Srebreničke majke, Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, Žene Srebrenice i Žene Podrinja. 

Porodice su prvo posjetile Potočare i zgradu Elektroprenosa, mjesto gdje su odvođeni Bošnjaci nakon pada Zaštićene zone UN-a – Srebrenica početkom jula 1995. godine, gdje su položile cvijeće i proučile Fatihu.

Nakon Potočara obišle su Konjević Polje i Kravicu, a potom će i druga stratišta, kao što su Orahovac, Petkovci, Brana, Branjevo, Pilica i Kasaba.

Bez incidenata

Posjeta Kravici, za razliku od prijašnjih godina kad im nije bilo dozvoljeno tamo doći ili su imale problema sa snagama sigurnosti, prošla je bez incidenata.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, poručila je iz Kravice da su porodicama žrtava svi dani teški, a posebno dani u julu kad se genocid i dogodio.

“Generacije koje dolaze moraju biti svjesne dešavanja u Srebrenici i Kravici da se nikad nikome ne bi ponovilo ono što su doživjeli Bošnjaci. Ratovi ništa dobro nisu donijeli. Djeca zaslužuju da imaju djetinjstvo i mladost koja je nepovratna i život koji nema cijenu, a našoj djeci je to pravo oduzeto na ovom mjestu”, rekla je Mehmedović.

Dolazak majki žrtava srebreničkog genocida, rodbine i prijatelja, osiguravali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Za Kravicu osuđena dvojica

Preživjele žrtve genocida u Srebrenici i članovi porodica žrtava prošle su godine u krugu Zemljoradničke zadruge u Kravici, mjestima gdje su vojne i policijske snage Republike Srpske u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih u Haškom tribunalu, ubile između 1.000 i 1.500 dječaka i muškaraca Bošnjaka, prvi put nesmetano položile cvijeće i vijence.

Ranijih godina, porodicama žrtvama nije bio dozvoljen ulazak u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici, pa su to 2013. godine srebreničke majke uspjele, pri čemu je došlo i do incidenta.

Nakon što su tada naišle na zatvorenu kapiju zadruge, majke su zajedno s bivšim logorašima formirale “živi zid”, uklonile bodljikavu žicu s kapije i uspjele se probiti pored kordona pripadnika specijalne policije RS-a.

Policajci su pokušali silom spriječiti ulazak u krug Zadruge, a tom prilikom lakše je povrijeđeno nekoliko žena.

Za genocid u Kravici osuđeni su Duško Jević i Mendeljev Đurić na 32 i 28 godina zatvora.

Mnogi sudski procesi su u toku, između ostalog, i onaj koji se vodi u Haagu protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je izvršila tadašnja Vojska Republike Srpske, u ljeto 1995. godine ubijeno je 8.372 muškaraca i dječaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije