Završene posljednje pripreme za ukop 136 Srebreničana

Ukupno 136 tabuta s posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana iznijeli su danas u tišini i suzama članovi porodica stradalih iz hale bivše Fabrike akumulatora u Potočarima. Tabuti su, uz pomoć pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, poredani u Memorijalnom mezarju Potočari-Srebrenica gdje će sutra biti i ukopani nakon čega će se klanjati kolektivna dženaza.

Pored velikog broja učesnika ovogodišnjeg Marša mira, iznošenju tabuta iz hale prisustvovao je predsjednik Slovenije, Borut Pahor s delegacijom, javlja agencija Anadolija.

Sutra, 11. jula na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici bit će ukopan i 75-godišnji Jusuf Smajlović koji je najstarija žrtva od 136 Srebreničana. U Potočarima će vječni smiraj sutra naći i Ismet Mehmedović sa svoja tri sina: Fikretom, Rifetom i Salihom. Nakon 20 godina, u Potočarima će biti sahranjeno i 18 maloljetnika od kojih je osam dječaka koji su u ratu ubijeni kada su imali samo 16 godina.

Ranije je 12.000 učesnika Marša mira 2015. stigli su u Potočare gdje će sutra biti održana komemoracija i ukop 136 žrtava genocida u Srebrenici.

Na čelu kolone se, pored preživjelih Srebreničana iz jula 1995. godine, nalazila i Tanja Fajon, zastupnica u Europskom parlamentu, kao i Mary Ann Hennessey, šefica Ureda Vijeća Europe u Bosni i Hercegovini,.

Kolona sa učesnicima Marša mira u tišini je ušla u mezarje Memorijalnog centra Srebrenica – Potočar.

Nakon što su ušli u mezarje Memorijalnog centra, mirno su prošetali oko musale te odali počast za 6.241 do sada ukopanu žrtvu. 

Stigli i ultramaratonci

Prvi su stigli ratni invalidi iz Kalesije. Svake godine prelaze 103 kilometra u znak sjećanja na srebreničke žrtve. Kažu kako nisu umorni već razočarani, zbog čega im ova godišnjica pada teže od ostalih.

U Potočare su stigla i četiri hrvatska ultramaratonca. U ponedjeljak su krenuli s vukovarske Ovčare i u pet dana pretrčali 227 kilometara, trasom preko Vinkovaca i Zvornika. Ultramaraton mira su istrčali četvrtu godinu zaredom kako bi se poklonili svim žrtvama rata te prenijeli poruku – “Nikad više”. 


Ultramaratonci su iz Vukovara pretrčali 227
kilometara do Srebrenice [Tanja Novak/Al Jazeera]

Među maratoncima je i Elvir Rakipović iz Osijeka koji već četvrtu godinu u čast stradalih Srebreničana trči maraton prema Potočarima.

“Krenuli smo iza šest sati, danas smo pretrčali 46 kilometara. Osjetio sam osobno šta je to rat. Mi nosimo poruku mira da se nikad ne zaboravi, da se nikad ne ponovi, želimo se pokloniti svim žrtvama koje su stradale u proteklom ratu, svim nevinim civilima”, kazao je Rakipović.

Prema njegovim riječima, put od Vukovara do Potočara bio je poseban.

“Teške su emocije, želja mi je bila doći ovdje i zagrliti majku Srebrenice i to je nagrada za sav ovaj trud”, naglasio je on.

Četrdeset biciklista iz Srbije, Italije, Velike Britanije i Mađarske prije tri dana krenulo je iz Beograda i danas stiglo u Potočare.

“Posle tri dana vožnje došli smo iz Beograda. Stiglo nas je oko 40. Zadovoljni smo da smo došli u još većem broju da nakon svih problema koje smo imali prošle godine na jedan iskren način izrazimo saučešće. Među učesnicima je veliki broj biciklista iz Beograda, ali ima i međunarodnih gostiju. Velika grupa je iz Italije, ali imamo i gostiju iz Mađarske, Belorusije, Ukrajine, SAD-a. Svi imamo isti cilj, a to je iskreno odati počast žrtvama i pomirenju u regionu”, poručio je biciklista iz Beograda, Simon Simonović.

U Potočare je stiglo i 19 biciklista iz Zavidovića i Vozuće. Za dva dana su prešli 180 kilometara. 

Saudin Trakić, biciklista iz Zavidovića, kaže da su prešli ovaj put kako bi poslali poruku mira i tolerancije, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

U srijedu ujutro je iz Bihaća ka Srebrenici krenuo tradicionalni biciklistički maraton, na kojem učestvuje 250 osoba iz devet zemalja svijeta, od Slovenije do Sjedinjenih Američkih Država.

Počast žrtvama

Koloni Marša mira pridružila se na putu do Potočara ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack, javlja Nadina Maličbegović, novinarka Al Jazeere. U obraćanju učesnicima marša podsjetila je na težak put kojim su Srebreničani u julu 1995. tražili spas, iako ga mnogi u konačnici nisu našli.

Prethodno se u hangaru Memorijalnog centra Potočari poklonila žrtvama – njih 136 koji će nakon dvadeset godina biti ukopani u Potočarima.

“Kao što je naša ambasadorica pri UN-u Samantha Power kazala, nama se bukvalno srce slomilo što nije bilo moguće postići konsenzus i jednoglasno usvojiti rezoluciju, ali kao što je rekla, vrlo je bitno da nastavimo odavati počast žrtvama, da ih nikada ne zaboravimo. Upravo je to i ovo što ovi ljudi u Maršu mira rade”, kazala je Cormack.

Ovogodišnji jedanaesti biciklistički maraton, pod nazivom “Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi”, i ultramaraton iz grada Bihaća šalju poruku mira, tolerancije i suživota, uz opomenu da se stravični zločini nikada i nikome ne ponove.

Manje intervencije niko ne broji

Učesnici motomaratona su krenuli iz Sarajeva, kako bi se pridružili učesnicima Marša mira u Potočarima u popodnevnim satima.

Kako kažu članovi moto-kluba OMD iz Ključa, ka Potočarima je krenulo više od 350 motorista iz Bosne i Hercegovine ali i šire.

Gotovo 12.000 učesnika tradicionalnog, desetog Marša mira Nezuk – Potočari 2015, krenulo je jutros na treću, posljednju dionicu trodnevnog puta, kako bi u popodnevnim danima stigli u Memorijalni centar, dan uoči komemoracije žrtvama genocida i dženaze za 136 novoidentificiranih žrtava srebreničkog genocida, potvrdio je Al Jazeeri predsjednik Pododbora za Marš mira Hamdija Fejzić.

Oni su u četvrtak, nakon desetosatnog marša, stigli do drugog kampa u Mravinjcima.

 
Marš se održava u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Fejzić je za Al Jazeeru kazao da Marš prolazi bez većih problema, osim što je dvoje srčanih bolesnika, učesnika Marša, jučer helikopterom zbog zdravstvenih tegoba prebačeno u bolnicu u Tuzlu.

Kako navodi, druge, manje intervencije niko i ne broji, jer je riječ o očekivanim problemima dugog puta po teškom terenu.

Rekao je da, iako su neki iz bosanskohercegovačkog entiteta RS najavljivali da će biti određenih opstrukcija, do sada nije bilo nikakvih problema i sve protječe u najboljem redu.

Sporiji tempo

Reporterka Al Jazeere Jasmina Kos javlja da se procjenjuje da je od blizu 15.000 ljudi, koliko ih se u julu 1995. godine pokušalo domoći teritorije pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine i spasiti život, na cilj stiglo manje od petine.

“Ostali su ubijeni u zasjedama ili zarobljeni, a potom i pogubljeni”, javlja Kos.

Dio preživjelih sa Marša smrti svake godine, sada u Maršu mira, prolaze istim putem, samo u suprotnom smjeru, od Nezuka ka Potočarima, kako bi odali počast žrtvama, podsjetili na zločine i zatražili pravdu.

“Na 20. obljetnicu genocida, u tome im se pridružilo dosad najviše ljudi”, javlja Kos.

Učesnici iz cijelog svijeta

U Maršu mira učestvuju mnogi građani iz Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta.


 

Učesnici motomaratona su iz Sarajeva krenuli ka Potočarima [Izvor: Al Jazeera]

Marš mira je, pored komemoracije i dženaze u Potočarima 11. jula, jedna od glavnih aktivnosti obilježavanja godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice.

Ukop žrtava

Do danas je u Memorijalnom centru Potočari ukopana 6.241 žrtva genocida i s ovih 136 koje će naći smiraj to je ukupno 6.377 žrtava, a porodice tragaju za još 1.995 ubijenih.

Marš mira traje tri dana, od 8. do 10. jula, a kolona je krenula iz Nezuka, općina Sapna.

Na potezu od Nezuka – kao polazišta, pa do Potočara – kao odredišta, učesnici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Izvor: Al Jazeera i agencije