Sarajevo: Završne pripreme pred dolazak pape

Papamobil prevezen je Jadrolinijinim brodom "Marko Polo" u sklopu redovne linije Ancona-Split (Jadrolinija)

Pripreme pred dolazak pape Franje u Bosnu i Hercegovinu u subotu, 6. juna, privode se kraju, a iz Pododbora za sigurnost poručuju kako su one dosad protiču veoma uspješno.

Predstavnik Pododbora za sigurnost Irfan Nefić na konferenciji za novinare kazao je danas kako će sve ljetne bašte koje se nalaze na ruti kretanja pape Franje biti uklonjene, a ugostiteljima je savjetovano da zatvore svoje objekte, javlja Anadolija.

“Apelujemo na vozače, u slučaju nezgode u Kantonu Sarajevo, ako nema povrijeđenih, da pomjere svoja vozila sa kolovoza i obavijeste policiju”, kazao je Nefić.

Od petka od 18 sati do subote navečer zabranjeno je kretanje vozila težih od 3,5 tona na autocesi i magistralnim putevima.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto kazala je kako papa dolazi u svojstvu državnog i vjerskog lidera.

“Veliki događaj je ovo za mene. Papa dolazi iz zemlje koja je među prvima priznala BiH”, kazala je Krišto, zahvalivši svima koji su učestvovali u pripremama za doček pape u Sarajevu.

“Izvršene su sve protokolarne i organizacijske pripreme. Vjerujem da će svaki pojedinac doprinijeti redu, da ovaj događaj protekne onako kako i zaslužuje i da pokažemo pravo lice BiH”, kazala je Krišto.

Dopredsjednik Biskupske konferencije BiH, monsinjor Tomo Vukšić rekao je: “Papa je ponizni sluga Isusa Krista, Crkve i svakog božijeg stvorenja. Upravo je zato kazao kako na prvom mjestu dolazi ohrabriti katoličke vjernike u BiH.”

Spomenik Majci Terezi u Sarajevu

U čast papine posjete, u Sarajevu je u četvrtak postavljen i otkriven spomenik Majci Terezi ispred crkve Svetog Josipa u centru grada.


Foto: Anadolija

Brončani kip Majke Tereze, visok dva metra, smješten na postamentu kod ulaznih vrata crkve, poklon je Flamura Gashija, nekadašnjeg ambasadora Albanije u Bosni i Hercegovini.

Provedbu cijelog projekta, kako je istaknuo župnik don Luka Brković, finansijski je pomogla grupa Amerikanaca albanskog porijekla.

Majka Tereza rođena kao Agnese Gonxhe Bojaxhiu u albanskoj katoličkoj porodici utemeljila je red Misionarki milosrđa i dobila Nobelovu nagradu za mir 1979. za svoj humanitarni rad. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Terezu blaženom 2003. godine.

Istovremeno je Jadrolinijinim brodom “Marko Polo” prevezen, u sklopu redovne linije Ancona-Split, papamobil kojim će se koristiti papa Franjo za vrijeme posjete Sarajevu.

Papamobil neslužbeni je naziv za specijalno konstruirani automobil kojim se papa koristi tokom svojih službenih posjeta. Obično je tako napravljen da je papa vidljiv za velike narodne mase.

Apostolsko putovanje pape Franje u Sarajevo pod motom “Mir vama” treća je posjeta poglavara Katoličke Crkve Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije